Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat finalizarea proiectului de lege privind modificarea Codului penal și a Codului de Procedură Penală, proiect care vine după ce guvernul a făcut în luna ianuarie, acest lucru prin celebra OUG 13, abrogată între timp.
Acum, ministrul a explicat că modificările vizează exclusiv punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curții Constituționale. După adoptarea Codurilor, judecătorii CCR au decis că zeci de articole sunt neconstituționale sau nu sunt suficient de clare.
Acum, Tudorel Toader a anunţat că proiectul nu conține ”nimic mai mult, nimic mai puțin”.
Într-o conferință de presă, ministrul Justiției a dar și câteva exemple de modificări. Unul dintre ele este că specialiștii au ales să nu introducă un prag la definirea pagubei produse de infracțiunea de abuz în serviciu.
În OUG 13, Guvernul propusese ca acest prag să fie 200 de mii de lei, de la care fapta era una penală.
“Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag (pentru abuzul în serviciu – n.r.), pentru că în dispozitivul Curţii Constituţionale nu se vorbeşte de prag, ci de natura reglementării obligaţiei. Proiectul de lege îl voi da cu aprobarea Guvernului şi îl voi trimite în dezbatere parlamentară. Va trece pe la comisiile juridice, apoi la plenul celor două camere. (…) Vă rog să acceptaţi ideea că ştiu bine conţinutul şi raţiunile deciziei Curţii Constituţionale referit la abuzul în serviciu, pentru că eram judecător la CCR şi ştiu considerentele decizie, pentru că am participat la redactare”, a adăugat Toader.
Ministrul Justiției a explicat de asemenea, că în opinia specialiștilor, procurorul și judecătorul trebuie să decidă dacă un om trebuie condanat cu amendă sau penal pentru un abuz în serviciu. Și a dat exemple: un acuzat poate fi recidivist, altul nu, unul poate fi minor, iar altul major.
“Eu am spus că nu voi prevedea niciun prag, pentru că sunt în decizie considerente care spun că pragul face diferenţa dintre penal şi contravenţional. Procurorul, judecătorul în primă instanţă, în căile de atac apreciază pagubele. Aceeaşi faptă poate să prezinte pericol social diferit. (…) Judecătorul poate să constate în concret şi să se uite la limita minimă şi maximă în individualizarea judiciară în funcţie de particularităţi”, a precizat Toader.
“Vom continua cu elaborarea altor proiecte de lege, pentru punerea de acord a întregii legislaţii cu deciziile Curţii Constituţionale, de admitere sau respingere”, a precizat Toader.
Întrebat despre faptul că fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a spus că nu se aşteaptă de la actuala conducere a Ministerului Justiţiei la o îmbunătăţire a legislaţiei penale în vigoare, în condiţiile în care ministrul Justiţiei intepretează „de la sine putere” deciziile CCR şi spune că la abuz în serviciu nu trebuie să existe prag, Tudorel Toader a răspuns: „Dânsul are perspectiva de a privi în viitor, eu am şansa de a privi în trecutul lui. (…) Când proiectul va ajunge la Parlament, unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache, dumnealui având şi experienţele de legiuitor, poate să intervină asupra textului de lege, pentru că noi suntem iniţiatori, iar dânşii sunt decidenţi”.
Ministrul Justiţiei a mai spus că printre modificările la Codul penal sunt la articolul 5 din Codul penal, care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile, articolul 159 alineatul 3 privind împăcarea părţilor, dar şi, din procedura penală, lămurirea situaţiei în care o persoană care a mai fost arestată poate fi din nou arestată preventiv.
Pe de altă parte, ministrul Tudorel Toader a spus că nu se teme de o remaniere – după ce șeful PSD, Liviu Dragnea, a cerut să vină în fața coaliției de guvernare pentru a da explicații. Liderii PSD sunt supărați că ministrul nu a propus revocarea procurorului geneal Augustin Lazăr și a procurorului șef al DNA, Codruța Kovesi.