Ministerul Justiţiei s-a răzgândit si permite accesul presei la dezbaterea de luni, privind ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penal si de procedura penala.
Dezbaterea s-ar putea derula în mai multe serii, având în vedere numărul mare de participanţi, peste 200 care şi-a anunţat prezenţa. Ziaristii vor avea acces dar fără camere de luat vederi, din cauza spaţiului limitat.
“La începutul ședinței, sunt oportunități de imagini pentru televiziuni apoi în sală vor rămâne doar reporterii, dacă doresc, pentru a înregistra sau pentru a lua notițe. La finalul dezbaterilor voi ieși public pentru a prezenta punctele de vedere rezultate în urma consultărilor. Totul este transparent astfel că mass-media va avea acces pe tot parcursul întâlnirii, cu amendamentul că nu e loc și pentru camerele de luat vederi”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache.
“Precizăm faptul ca persoanele care au solicitat în perioada 26 – 27 ianuarie a.c. să participe la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei în data de 30 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse, sunt aşteptate începând cu ora 09.30 la intrarea B, aflată pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucureşti”, se precizează și într-un anunț al Ministerului Justiţiei, postat pe site-ul instituției.
Peste 200 de persoane s-au înscris până vineri la consultarea de luni organizată de Ministerul Justiției pe proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codurilor.
Ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penal si de procedura penală
Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracțiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunțul se poate face la cel mult șase luni de la comiterea faptelor iar neglijența în serviciu a fost abrogată.
Ordonanța privind grațierea prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani și înjumătățirea pedepsei pentru deținuții care au 60 de ani, femei însărcinate și a celor care au copii de până în 5 ani în întreținere.