Confidenţialitate

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un nou proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar până în 2020

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, vineri seara, un proiect de hotărâre de Guvern care vizează perioada rămasă până în 2020 pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020.

Printre măsurile nou-propuse se numără construirea penitenciarelor Berceni şi Unguriu printr-un proiect finanţat din fonduri externe rambursabile (prevăzută într-un memorandum adoptat în şedinţa de guvern din 7 martie 2018), construirea/modernizarea de noi locuri de deţinere şi spaţii multifuncţionale (în cadrul proiectelor Correctional, 4 Normallity şi Child finanţate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-202) şi Operaţionalizarea Institutului Naţional de Criminologie.

Măsuri propuse spre eliminare sunt reabilitare termică a imobilelor din sistemul penitenciar, reconfigurarea aplicaţiei PMSweb şi extinderea cu noi module în concordanţă cu noua legislaţie execuţional-penală şi evaluarea impactului buletinelor periodice de jurisprudenţă ale curţilor de apel şi ÎCCJ în activitatea de judecată.

În nota de fundamentare se precizează că ”Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1155 din 2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 19 din 12 ianuarie 2015 a fost elaborată in nevoia de a găsi soluții adecvate, bazate pe un management strategic integrat și pe o gestionare eficientă a resurselor, pentru problemele identificate în cadrul sistemului judiciar.

Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020, document de politică publică, agreat și asumat de principalele instituții ale sistemului judiciar (Ministerul Justiţiei (MJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), cu structurile sale specializate – Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)) a fost elaborată în acord cu recomandările Comisiei Europene formulate în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV)”.

Pe site-ul Ministerului Justiției poate fi consultat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 282/2016 privind aprobarea Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020