Bugetul general consolidat al statului a fost aproape de echilibru după primele patru luni din acest an. Pentru că s-au redus cu 9% încasările din TVA, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, excedentul înregistrat a fost unul nesemnificativ, de numai 130 de milioane de lei (0,02% din PIB), arată datele ministerului Finanţelor. Spre comparație, anul trecut, în perioada similară, excedentul a fost de 6 miliarde lei (echivalent a 0,84% din PIB). Ministerul motivează evoluţia prin reducerea cotei de TVA. De asemenea, întrucât s-a amînat pînă la 30 iunie termenul de plată pentru impozitul pe proprietate, încasările din aceste taxe au fost mai mici cu 21%.
În schimb, au crescut încasările din impozitul pe profit, contribuţiile la sistemul public de pensii, veniturile din taxarea jocurilor de noroc, accize, impozitul pe salarii şi venit.
Guvernul a cheltuit cu 8,4% mai mult cu salariile bugetarilor, urmare a creșterilor acordate în a doua parte a anului trecut şi a majorării salariului minim brut pe ţară. Iar cheltuielile pentru investiţii au fost de 7,2 miliarde lei (respectiv 0,9% din PIB) în creştere cu circa 35% faţă de primele patru luni din 2015, susţine Ministerul Finanţelor.