Companiile de stat vor fi reformate, iar angajații vor fi selectați dincolo de influența partidelor politice. Este obligația asumată de România pentru a deveni membră a OECD, Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a țărilor cu economii dezvoltate.
Statul are peste 200 de companii cu peste 80.000 de angajați în acest moment. Și trebuie să facă profit, spune secretarul de stat Mihai Precup din Ministerul Finanțelor, într-o dezbatere organizată de Ziarul Financiar:
„Vom avea obiective clare în ceea ce privește indicatorii de performanță financiară și nefinanciară asupra companiilor. Regiile autonome vor fi desființate dacă nu vor avea activitate economică, deci per fiecare regie autonomă va fi evaluată, iar dacă nu va avea activitate economică va fi transformată într-o societate comercială. Este o cerință negociată în cadrul OCDE, știți prioritatea zero a Guvernului României astăzi este aderarea la OCDE pentru a fi parte a grupului țărilor dezvoltate și a economiilor consolidate avem să facem câteva reforme structurale.”
O altă condiție pusă României: să dispară numirile politice din conducerile companiilor.
În România, majoritatea numirilor în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat sunt făcute de partide, în baza unor înțelegeri.
În ultimii 30 de ani, presa a prezentat cazuri scandaloase, de salarii gigant primite de șefi în companii de stat aflate în faliment:
„Cui rupe pielea în ultimii ani în România au fost consiliile de administrație, faptul că avem un provizorat în ceea ce privește numirile în consiliile de administrație și interferența politicului în aceste numiri. Pentru majoritatea companiilor am avut numiri pe perioadă provizorie 4 luni cu prelungire 2 luni, tocmai de aceea am venit acum și avem o modificare a OUG 109 pentru a ne asigura că demarăm pentru toate companiile procesul de selecție pe 109 și vom avea management competitiv. În discuțiile cu OCDE am hotărât să creștem nivelul de sancționare pentru ministerele de resort care nu demarează aceste proceduri de selecție.”
De această reformă, cerută pentru a fi primiți în OECD se ocupă Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Finanțelor.
Companiile de stat ar urma să funcționeze cum o fac și firmele private. mai spune Mihai Precup:
„Una dintre aceste reforme o reprezintă guvernanța corporativă. Astăzi, în România avem undeva la 216 companii deținute direct de către Guvernul României prin ministerele de resort, care angajează peste 83.000 de angajați și generează undeva la 7% din PIB-ul României. Cea mai mare este Hidroelectrica, anul trecut am strâns 6 miliarde de lei dividende de la aceste companii la nivelul bugetului central.”
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: BNR organizează lecții gratuite de educație financiară pentru elevi