Confidenţialitate

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pe 2019

Ministerul Sănătății si Educației obțin creșteri substanțiale, pe când Ministerul pentru Mediul de Afaceri și la cel al Comunicațiilor suferă pierderi importante de bani – potrivit proiectului de buget pe 2019, publicat de Ministerul Finanțelor.

Pe de altă parte, în anul 2019 deficitul bugetar este estimat la 2,55% din PIB.

Cheltuielile bugetului pentru anul 2019 sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB.

Potrivit documentului, principalul obiectiv este susținerea investițiilor publice – prin alocarea a 46,8 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4,57% din PIB.

Continuăm cu 2% din PIB alocați pentru aparare, conform angajamentelor asumate față de partenerii din NATO.

Mai mult, bugetul asigurărilor sociale de stat a fost suplimentat cu 6 miliarde si jumătate de lei pentru a asigura sumele necesare pentru majorarea cu 15% a pensiilor începând cu luna septembrie 2019.

Totodată, pentru finanțarea acţiunilor aferente Preşedinţiei Consiliului UE s-a alocat suma de 318,8 milioane de lei.

Sănătatea – suma alocată acestui domeniu, a fost majorată cu cca. 5 miliarde faţă de 2018, ceea ce înseamnă o creștere de 12%, atât în bugetul Ministerului Sănătăţii cât şi cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Educație – s-au alocat suplimentar cca. 9,8 miliarde lei, reprezentând o majorare de 47%, pentru acoperirea creșterilor salariale și pentru investiţii.

Pe de altă parte, bugetul Ministerului pentru mediul de afaceri scade cu 28,9%, cel al Comunicațiilor cu 20,2% și al Energie -13%.

Cât privește bugetele primăriilor, totalul sumelor alocare către acestea din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii este de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decât cele alocate în anul 2018.

Guvernul susţine că sunt alocări record pentru autorităţile locale.

Primarii rămân nemulţumiţi, totuşi. Edilii au respins categoric propunerea Ministerului de Finanțe privind preluarea unor cheltuieli des-centralizate, evaluate la 6,4 miliarde de lei.

Ei cer ca Executivul să-și asume „susținerea integrala de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități”.

”Urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16 la 10%, în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017” – reclamă primarii.

Coaliţia PSD-ALDE se reuneşte, sâmbătă, în şedinţă pentru a aproba proiectul de buget pe 2019.