Ministerul Educației propune acum echivalarea probelor de competențe la Bacalaureat 2023 cu notele din liceu. Ministerul a inițiat un proiect de ordonanță de urgență, care trebuie aprobat acum de guvern. Ieri, ministrul Ligia Deca anunța că probele se amânâ cu câteva zile. În același proiect de ordonanță, Ministerul propune ca evaluarea pentru clasa a VI-a să nu se mai organizeze.
Prima probă de competențe pentru Bacalaureat ar fi trebuit să fie săptămâna viitoare – pe 14 iunie, după ce inițial trebuia să aibă loc pe 12 iunie.
Acum – Ministerul Educației propune ca aceste probe să fie echivalate cu notele de pe parcursul anilor de liceu la materiile respective. Este vorba de limba română, limba maternă, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională şi probele de evaluare a competenţelor digitale.
De exemplu, la limba română – potrivit metodologiei – nivelul de competență lingvistică pentru absolvenții din acest an se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul liceului la limba și literatura română.
Nivelul “utilizator mediu” va fi pentru media cuprinsă între 5 și 6,99; – nivelul “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49; nivelul “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.
Propunerea pentru echivalarea probelor ar urma să fie aprobată de guvern chiar în acest weekend.
Comunicatul integral transmis de Ministerul Educației
„Pentru a proteja interesele legitime ale elevilor, Ministerul Educației a inițiat proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022 – 2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar.
În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele:
- La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
- În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.
- Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei”, transmite Ministerul Educației.
Sursa foto: Shutterstock