Ministerul Educației primește anul acesta de la bugetul de stat 28,5 miliarde lei, echivalentul a 2,55% din Produsul Intern Brut. 70% din aceste sume ar urma să se ducă pe cheltuieli de personal.
În 2021, banii alocați Educației de la buget sunt mai puțini cu 0,2% decât anul trecut, dar dintr-un PIB prognozat mai mare.
La acești bani urmează să se adauge și finanțarea care va fi obținută pentru învățământ prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma educației.
Între timp, Ministerul Educației publică toate execuțiile bugetare din 2005 și până acum. Din datele prezentate reiese că – deşi are mai puțini bani – în valoare absolută, Educația primeste anul acesta cei mai mulți bani din ultimii 30 de ani.
Din statistica facută publică acum reiese că abia din 2018 Educația primește mai mult de 2% din PIB. Pană atunci, în 13 ani anteriori, cea mai mare alocare în comparație cu execuția bugetară, procentual, a fost în 2007 (1,47%), iar cea mai mica – în 2013, când invatamantul avea doar 0,54%.
Produsul Intern Brut – pe scurt, PIB, înseamnă totalul valorii produselor și serviciilor din țără, arătând de la an la an creșterea sau scăderea economică. Cum această valoare variază anual, la un PIB mai mare prognozat (ca cel de anul acesta) – banii pot fi mai mulți chiar dacă procentul raportat e mai mic.
Ca urmare, în valoare absolută, în 2021 Educația va primi de la buget cei mai mulți bani din ultimii ani: peste 28,5 miliarde lei. Asta înseamnă cu peste 240 de milioane de lei peste execuția preliminată de anul trecut.