Confidenţialitate

Ministerul Educației cere ca legea privind hărțuirea sexuală să se modifice astfel încât să se aplice și la stat și la privat. Ministerul Justiției cere prudență pentru a evita dubla legiferare | AUDIO

După cazul profesorului Alfred Bulai de la SNSPA, acuzat de mai multe foste studente de hărțuire sexuală, Ministerul Educației cere modificări ale legii care să se aplice – în astfel de cazuri – și în instituțiile de stat și cele private. În plus, Ligia Deca spune că și sesizările anonime care reclamă agresiune sau hărțuire sexuală să fie analizare de comisia de cercetare disciplinară din cadrul universităților. Ministerul Justiției cere prudență pentru a evita dubla legiferare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Concret, reprezentanții Ministerului cer modificări legislative care să se aplice tuturor instituțiilor de învățâmânt pentru că – reclamă reprezentanții Ministerului Educației – hotărârea guvernului privind prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale sau morale la locul de muncă nu poate fi aplicată în ceea ce privește interacțiunea cadre didactice – studenți, elevi.

Ministerul Justiției, pe de altă parte, a ridicat semne de întrebare legate de dubla legiferare în această direcție, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin

„Este nevoie de o scanare juridică a tabloului legislativ român. E nevoie să ne grăbim încet. Ministerul Justiției a ridicat doar o recomandare de prudență ca nu cumva să reglementăm dublu”, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Reprezentanții Ministerului Educației mai susțin să fie analizate de către univerisăți și sesizările fără asumare – adică cele care nu cuprind numele sau datele de contact ale petentului. Condiția este ca acestea să conțină indicii referitoare la comportamente neconforme.

Sesizările trebuie trimise procurorilor dacă ele cuprind informații legate de exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual.

Ministerul Educației, împreună cu cel al Justiției, au termen de o săptămână să vină cu o propunere comună de modificare legislativă – prin Parlament.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Raport GRECO: Lupta anticorupție din România este la un nivel „satisfăcător” | AUDIO