Secretarul de stat pentru Învăţământ Preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Florian Lixandru, recunoaşte la Europa FM că unul dintre manualele de Geografie aprobate pentru clasa a VII-a conţine greşeli.
Anterior, postul nostru a relatat că mai mulţi profesori de geografie s-au plâns că în manualul Editurii CD Press scrie printre altele, că Asia ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică.
Manualul a fost aprobat de comisia de experţi a Ministerului Educaţiei, specialişti plătiţi să se asigure că la elevi, nu ajung informaţii greşite.
Nu este prima dată când Ministerul Educaţiei aproba cărţi cu greşeli, dar instituţia refuză să spună cine sunt experţii care dau undă verde tipăririi manualelor.
Manualele de Geografie corectate ar trebui să ajungă luni la elevii de clasa a VII-a, aşadar ele ar trebui refăcute, tipărite şi distribuite în următoarele trei zile lucrătoare.
Secretarul de stat pentru Învăţământ Preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Florian Lixandru, spune că acest lucru este posibil.
Profesorul de geografie Ioan Mărculeţ scrie pe contul său de facebook că în manulalul de Geografie al Editurii CD Press apar mai multe greşeli, de scriere sau de corectitudinea unor caracteristici ale unor fluvii din Asia.
Un alt profesor, tot de Geografie, din Iaşi, scrie că o explicaţie pentru tipărirea unui nou manual cu greşeli ar putea fi citez “sistemul clientelar, o mafie subterană care dorește doar bani, influență și…onoruri nemeritate” am încheiat citatul.
Iar un alt cititor aduce aminte că nimeni nu ştie care sunt specialiştii din Ministerul Educaţiei care fac parte din comisiile de avizare a conţinuturilor.
În replică, Editura CD Press a trimis un comunicat în care susţine că ”referirile critice nu se susţin din punct de vedere ştiinţific, cele mai multe sunt scoase din context şi induc opinia publică în eroare. Afirmatiile lui Ioan Marculeţ sunt tendenţioase, lipsite de obiectivitate (…)”, adaugă reprezentanţii editurii.
Ei avertizează că îşi rezervă dreptul de a-l da în judecată pe profesorul care a acuzat editura că a pregătit un manual în care apar greşeli.
În comunicat, CD Press susţine că în ceea ce priveşte continentul Asia şi poziţionarea sa pe glob, în manual se arată:
„Asia este cel mai mare (44,6 milioane km2, o treime din uscatul planetar) și cel mai populat (4,5 miliarde locuitori, 60% din populația Globului) dintre continentele lumii.” și textul continuă: „Poziția pe Glob. Limite. Continentul asiatic ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică a planetei, întinzându-se, în latitudine, de la Oceanul Arctic (Înghețat) în nord până la Oceanul Indian (sud), iar în longitudine de la Oceanul Pacific (est) și până la Marea Mediterană (vest).”