Confidenţialitate

Ministerul de Finanțe a publicat forma finală a Ordonanței „trenuleț”

Ministerul de Finanțe a publicat  forma finală a Ordonanței care include măsurile fiscale care se aplică de la 1 ianuarie. Pe lângă înghețarea pensiilor și a salariilor, sunt înghețate și alocațiile pentru copii.

Crește impozitul pe dividende de la 8% la 10%.

Dispar toate facilitățile fiscale pentru sectoarele IT, Construcții și Agricultură.

Ordonanța ar urma să fie aprobată – cel mai probabil- azi, transmiteau în weekend reprezentanții coaliției de guvernare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pensiile și salariile bugetarilor vor fi înghețate. Creșterea pensiilor, prevăzută de lege, a fost amânată, au spus liderii sindicali după discuțiile din weekend cu guvernanții. Liderul confederației sindcale Cartel Alfa, Bogdan Hossu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt blocate angajările la stat, cu unele excepții. Nu se mai acordă prime și bonusuri. Orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite. Iar concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat prin bani.

Sunt înghețate și alocațiile pentru copii.

Studenții vor beneficia de o reducere de 90% la biletul de tren doar pe ruta dintre orașul natal și orașul unde se află facultatea.

Tichetele de vacanță vor fi acordate după următorul sistem: angajatorul statul, pltește 800 de lei iar salariatul trebuie să contribuie cu încă 800 pentru a beneficia de acest pachet în hoteluri și pensiuni din România.

Liderul confederației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O măsură care ar trebui să ajute turismul intern, speră Călin Ilie, președintele onorific al Federației Industriei Hoteliere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt eliminate facilitățile oferite pentru angajații din sectoarele IT, construcții, agricultură și industrie alimentară. Impozitul pe dividende crește de la 8 la 10%.

Pragul pentru neimpozitarea microîntreprinderilor scade de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 250.000 de euro anul viitor. A doua scădere a pragului este prevăzută la 1 ianuarie 2026 când ar urma să ajungă la 100.000 de euro.

 Revine taxa pe construcții speciale, așa-numita „taxă pe stâlp” de 1,5%. Sunt vizate construcții precum centrale hidroelectrice, piste şi platforme; sonde de ţiţei, dar și coşuri de fum alături de heleştee, iazuri, bazine, turnuri pentru antene radio-TV.

Celebra și controversata „taxă pe stâlp” fusese introdusă de Guvernul Ponta în 2014. A fost eliminată abia în 2017.

Foto: Shutterstock