Confidenţialitate

Ministerul Culturii vrea din nou să cumpere Cumințenia Pământului. Proprietarii operei nu acceptă sume „derizorii”, spune avocatul acestora | AUDIO

Ministerul Culturii vrea să reia discuțiile privind o eventuală cumpărare a sculpturii Cumințenia Pământului, de Constantin Brâncuși, spune ministrul Lucian Romașcanu. Avocatul proprietarilor operei de artă așteaptă, însă, o ofertă care să corespundă cu evaluarea reală a lucrării.

O astfel de ofertă nu a fost făcută de către statul român. Mai mult, în lipsa exercitării dreptului de preemțiune, Guvernul ar bloca o eventuală vânzare a Cumințeniei Pământului, spune la Europa FM avocatul proprietarilor.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, spune că, până la o posibilă cumpărare a Cumințeniei Pământului, își dorește ca opera să fie din nou expusă la Muzeul Național de Artă. Cât privește aducerea ei, prin cumpărare, în patrimoniul național:

„Noi vrem, mai rămâne să vrea și proprietarii. Dacă cumva va exista și dorința lor de a relua discuțiile despre o posibilă vânzare a acestei opere a lui Brâncuși, să vedem care este cea mai bună cale. Noi avem o evaluare la Ministerul Culturii, undeva la 5 milioane de euro.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Suma e de neacceptat, spune avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski:

„În 2015 guvernul Ponta a oferi o sumă derizorie în opinia proprietarilor, 5 milioane de euro, sumă care nu a fost acceptată. În 2016 se ajunsese la un acord pe o sumă de 11 milioane. În 2016-2017 s-au organizat niște licitații în străinătate cu opere ale lui Constantin Brâncuși, prețul de vânzare al acelor opere a fost undeva către 70 de milioane de dolari, deci astăzi un preț de 11 milioane de euro este un preț derizoriu. Statul român, dacă ar oferi acest preț sau o sumă mai mică, s-ar face de râs și ar însemna că-l desconsideră pe Constantin Brâncuși.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia avocatului Bogdan Grabowski statul, de fapt, îi împiedică pe proprietari să vândă lucrarea.

Aceștia nu o pot înstrăina atâta timp cât Ministerul Culturii nu își exprimă clar opțiunea privind cumpărarea sau nu a sculpturii, prin exercitarea sau renunțarea la dreptul de preemțiune. Proprietarii așteaptă o ofertă realistă și sunt deschiși unei discuții.

Doar că ministerul nu are în acest moment bani în buget pentru o asemenea achiziție. Iar subscripția publică s-a dovedit un eșec.