Confidenţialitate

Ministerul Agriculturii promite despăgubiri agricultorilor pentru pierderile cauzate de secetă. Președintele Asociației Forța Fermierilor: Sumele n-au fost suficiente în ultimii ani | AUDIO

Aproape două milioane de hectare cultivate cu porumb și floarea soarelui au fost afectate de secetă și vor fi pierderi semnificative, spune ministrul Agriculturii. Într-un interviu pentru agenția Agerpres, Florin Barbu afirmă că sunt, de asemenea,  afectate culturile de toamnă. Este vorba despre 100.000 de hectare cultivate cu grâu și rapiță. În schimb, acolo unde terenurile au fost irigate nu sunt probleme. Vorbim despre o suprafață cultivată de 1,2 hectare.

Ministerul Agriculturii promite că va acorda și anul acesta despăgubiri pentru secetă, între 500 și 600 de milioane de euro în total. Practic, fiecare agricultor va primi între 200 și 250 de euro pentru fiecare hectar de culturi distruse de secetă, spune ministrul Florin Barbu.

Despăgubirile acordate de stat sunt binevenite, dar nu sunt suficiente, spunea recent la Europa FM, Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor: „Trebuie un sistem la nivel național, astfel încât aceste despăgubiri să nu mai fie neapărat din bugetul de stat”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În ultimii ani, sumele n-au fost suficiente. Trebuie un sistem la nivel național, astfel încât aceste despăgubiri să nu mai fie neapărat din bugetul de stat, din bani publici și, pe de altă parte, sistemul de irigații… acolo unde există infrastructură primară trebuie continuate investițiile. Sigur, trebuie un sistem de gestiune rațională a apei, iar acolo unde nu există infrastructură primară, sisteme de irigații la nivel de fermă, construite din prima cu consum mic de apă, consum mic de energie”, a declarat la Europa FM Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Potrivit ministrului Agriculturii, evaluările privind seceta făcute de direcțiile agricole județene vor fi încheiate până pe 15 septembrie, iar România va solicita și fonduri europene pentru a acoperi despăgubirile acordate fermierilor.

În ceea ce privește societățile aflate în pericol de insolvență, ministrul Florin Barbu promite că Ministerul Agriculturii va discuta cu reprezentanții băncilor și, apoi cu cei ai BNR pentru amânarea timp de un an a ratelor bancare pe care le au aceste companii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ANM: Cod galben de vijelii în 4 regiuni ale țării. Valul de caniculă persistă în peste jumătate din țară | FOTO