În Valea Jiului, zeci de mii de lei se duc lunar spre foștii mineri care se îmbolnăvesc subit, imediat ce intră în șomaj.
Casa de Sănatate le decontează sume uriașe, într-un sistem în care legea le permite să facă asta, iar medicii par să le ușureze parcursul.
Pare ireal să fii șomer, dar să ceri foaie de boală că ești în incapacitate temporară de lucru, dar, în Valea Jiului se întâmplă.
Și sistemul permite așa ceva, practica fiind deja una împământenită și partajată, ca vină, deopotrivă între șomer, medic și Casa de Sănătate.
Judith Babtan, directorul ALOFM Petroșani, spune în momentul în care se intră în șomaj apar și aceste concedii medicale, și asta pentru că baza de calcul a concediului medical sunt salariile pe care le-au avut în timpul în care au lucrat. Și este mult mai mare suma cu care sunt plătiți.
Sunt cazuri, în Valea Jiului, unde un șomer cu foaie de boală ia și 7.000 de lei, pentru că un disponibilizat din minerit are și venit de completare de peste 1.000 de lei și a plecat cu vreo 30.000 de lei, banii de disponibilizare.
Și sumele care se plătesc sunt de ordinul zecilor de mii, ținând cont că numai în luna martie, 89 de șomeri au fost în incapacitate temporară de muncă.
În principal, practica arată că șomerii trec pe la medicii specialiști în fizioterapie, care le dau aceste concedii, pentru că ar fi bolnavi.
Dar nu toți medicii spun că este și morală o astfel de practică.
Constantin Gheorghiu, vicepreședinte al Colegiului Medicilor de familie din județul Hunedoara spune că fiecare medic are responsabilitatea lui, semnează, parafează și răspunde pentru actul medical și acel concediu este un act medico-legal.
Dacă cineva ar putea să conteste, aceștia sunt cei care urmează să îl plătească, dar trebuie să ai niște informații foarte clare.
Așa că nimeni nu face asta și nimeni nu poate demonstra că șomerii nu sunt cu adevărat bolnavi.
Cu acordul medicilor, dar și a celor de la Casa de Sănătate, astfel de practici sunt extrem de des întâlnite