Sindicatele din Învățământ anunță că mii de salariați din educație cu probleme de sănătate sau în concediu de creștere a copilului pierd venituri semnificative, ca urmare a modificării Codului Fiscal.
Potrivit unor calcule făcute de sindicaliști, noua formulă de calcul reduce veniturile cu cel puțin 20 la sută.
Gabriela Veliche este profesoară și fostă directoare de școală.
Anul trecut a fost diagnosticată cu cancer.
De atunci a început bătălia pentru sănătate și lupta cu instituțiile statului pentru drepturile ei.
Venitul profesoarei a scăzut de la peste 3600 de lei la 2600 de lei.
Profesoara este decisă să își caute dreptatea în instanță.
Săptămâna viitoarele Federația sindicatelor Libere din Învățământ va picheta ministerul muncii în sem n de protest față de aceste situații.
Nu doar salariaţii din învăţământ sunt în această situaţie, ci toţi angajaţii din sistemul public sau chiar din privat.
Iată comunicatul Federația sindicatelor Libere din Învățământ:
”Mii de angajaţi din educaţie sunt afectaţi de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilită noua formulă de calcul a salariului acordat în timpul concediului medical. Astfel, potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajații din educație, aflați în concediu medical, pierd aproximativ 20 la sută din venit, din cauza noii formule de calcul. Cerem Guvernului României să intervină de urgenţă pentru modificarea acestor prevederi, care lovesc inclusiv în bolnavii de cancer sau în femeile care tocmai au născut ori urmează să aducă pe lume un copil.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ semnalează existenţa unei probleme extraordinar de grave în privinţa modului în care este calculat salariul pe perioada concediului medical. În urma aplicării OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare, angajaţii aflaţi în concediu medical primesc, în medie, cu 20 la sută mai puţini bani.
Modificarea îi afectează și pe bolnavii de cancer. Avem, astfel, cazul unui profesor diagnosticat cu cancer, care se află în concediu medical şi care a primit în luna ianuarie 2018 un venit de 1.572 de lei, în condiţiile în care în ianuarie 2017 avea un venit de 1.835 de lei.
În această situaţie se află inclusiv femeile aflate în concediu medical, după ce au dat naştere copiilor. Ele sunt lovite de două ori de Guvern. O dată, la plata concediului medical pre și post natal, apoi la calculul indemnizației de creștere a copilului. De exemplu, un cadru didactic care se află în concediu medical, după naştere, a primit în luna, ianuarie 2018, suma de 2.165 de lei, în condiţiile în care în luna decembrie a anului trecut avea un venit de 2.587de lei.
Nu doar salariaţii din învăţământ sunt în această situaţie, ci toţi angajaţii din sistemul public sau chiar din privat.