În toată țara sunt proteste de amploare ale agricultorilor, revoltați din cauza pierderilor pe care le au ca urmare a importurilor masive de cereale din Ucraina. Aproximativ 7.000 de fermieri și-au scos utilajele în stradă și au blocat vămi, autostrăzi și porturi.
Ei acuză concurența neloială ce-i obligă să-și vândă cerealele la un preț foarte mic, după ce taxele vamale pentru toate mărfurile din Ucraina au fost eliminate, la mijlocul anului trecut.
În Constanța, protestul are loc între orele 12.00 și 15.00.
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea:
„Am solicitat reintroducerea taxelor vamale, o separare a fluxurilor în vămi și în porturi pentru mărfurile ucrainene și pentru mărfurile de proveniență din Uniunea Europeană și am prezentat soluții alternative pentru despăgubirea fermierilor.”
La protest vor veni și fermieri din Bulgaria, a precizat liderul sindical:
„În Constanța, protestul va avea loc în două zone, respectiv zona portului Poarta Nouă vama Negru Vodă, dar și în Tulcea unde colegii noștri vor ieși în zona Vămii Isaccea. Am fost contactați de reprezentanții Asociației Producătorilor Agricoli din Bulgaria.”
Protest al fermierilor și la Galați. Peste 150 de agricultori și zeci de utilaje agricole mărșăluiesc de la vămile Galați și Oancea spre Palatul Prefecturii.
La intrarea în oraș, fermierii vor mărșălui spre Prefectură doar pe jos sau cu autoturisme.
Circulația este îngreunată pe drumurile naționale 2B și 26, din cauza coloanei de manifestanți.
Fermierii au protestat și în vămi
Și în Vama Siret s-au adunat peste 300 de fermieri care participă la protestul legat de cuantumul mic al despăgubirilor pe care le primesc drept compensații pentru pierderile suferite în contextul războiului din Ucraina.
Oamenii care au venit din mai multe zone ale județului Suceava reclamă că drumul național 2, care merge spre vamă, ar fi fost blocat intenționat cu tiruri.
În aceste condiții, fermierii au mers cu utilajele pe câmpuri și s-au strâns în vama prin care au intrat în România cele mai mari cantități de cereale după începerea conflictului militar din țara vecină.
Și agricultorii din județul Arad protestează față de aducerea în România a cerealelor din Ucraina.
Prin țara noastră există coridor de tranzit pentru ca produsele din Ucraina să ajungă în diferite țări ale lumii, dar unele cantități rămân în România, unde sunt vândute la prețuri mult mai mici față cerealele românești.
Pentru că nu sunt în Comunitatea Europeană, fermierii din Ucraina pot folosi semințe modificate genetic și substanțe chimice interzise în UE, ceea ce face să poată vinde fără documente, la prețuri mici, acuză fermierii români, iar acest lucru a dereglat piața cerealelor.
Un protest similar se desfășoară și in zona punctului de trecere a frontierie Vărșand, unde, pe lângă nemulțumirile față de cerealele din Ucraina, fermierii sunt nemulțumiți și față de importul de lapte din țări europene și acuză țări din vest că discriminează transporturile de animale din România.
Și agricultorii olteni protestează
Zeci de utilaje agricole, camioane și autoturisme traversează Slatina. Oamenii au afișat pe mașini mesaje precum „Coridoare de solidaritate, surse de vulnerabilitate!” sau „Vrem să ajutăm, dar nu cu orice preț”.
Agricultorii olteni sunt nemuțumiți de scăderea prețurilor cerealelor, după ce Uniunea Europeană a permis Ucrainei să exporte grâul fără taxe vamale. Ei cer egalitate cu toți fermierii europeni.
În cadrul protestului, fermierii se vor deplasa cu utilajele agricole și camioanele, cu viteză redusă, pe traseul Scornicești-Oporelu-Slatina-Coteana- Slatina-Bărăști. Ei sunt însoțiți pe tot traseul de echipaje de poliție.
Fermierii au creat o pagina de Facebook şi un grup dedicat fiecărui punct de manifestaţie, unde au incarcat imagini cu mii de tractoare cu steaguri tricolore indreptandu-se spre prefecturi sau vami.
“Doar uniți, vă puteți face auziți” sau “𝗙𝗲𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿𝗶𝗶 𝗿𝗼𝗺â𝗻𝗶 𝗡𝗨 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮 𝗱𝗼𝗮𝗿𝗺ă” sunt doar doua dintre îndemnurile postate pe rețeaua socială de Alianța Agricultură și Cooperare, care reunește cele mai puternice organizații ale producătorilor agricoli și crescători de animale.
Vineri au loc proteste și în Vămile Borş din Bihor, Stânca din Botoșani, Oancea și Giurgiuleşti-Port în Galati, Siret în judetul Neamț, Halmeu din Satu Mare și Isaccea în județul Tulcea.
Săptpmâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că pregăteste un al doilea pachet de compensații pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina.
Fondurile vor fi de 75 de milioane de euro și vor fi anunțate la mijlocul acestei luni.
Autori: Ghiulfer Predescu, Emanuela Turcu, Alexandru Neagu, Ciprian Boițiu, Ana-Maria Constantinescu, Manuel Nicolescu