Confidenţialitate

Mihnea Costoiu: Peste 300.000 de ingineri au părăsit România după 1990

Peste 300.000 de ingineri au părăsit România după 1990 – a declarat rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, astăzi, la deschiderea Polifest.
Mihnea Costoiu a apreciat că este un număr foarte mare, în condițiile în care numărul medicilor care au părăsit România în ultimii 20 de ani este în jur de 18.000-20.000.

“Ingineri bine pregătiți au plecat în primul rând în special în primii ani după Revoluție, atunci când economia românească a căzut. Pe de altă parte, sunt generații întregi de ingineri care la absolvire au plecat în străinătate. La Facultatea de Automatică și Calculatoare în anul 1999 au rămas în țară cinci oameni din 250. În 2000 au rămas în țară 7 oameni, în 2001 — un număr de 11 oameni au rămas în țară. Generații întregi au plecat în străinătate, nu doar de la Automatică și Calculatoare”, a spus Mihnea Costoiu.

Potrivit acestuia, după modificarea Codului fiscal care prevede că IT-iștii nu mai plătesc impozit exodul inginerilor din acest domeniu a scăzut, ajungând ca în prezent să plece 18-20% din ingineri.

Rectorul Universității Politehnica a spus că anul trecut au fost oferite studenților din UPB de către companii peste 11.000 de locuri de muncă.

“Anul acesta până la 15 martie numărul de locuri de muncă oferite depășește 3.000. Eu mă aștept ca după Polifest, dacă tradiția se respectă, companiile să mai ofere încă 3.000-4.000 de locuri de muncă. Estimez că după 1 aprilie să depășim în total 6.500 de locuri de muncă oferite. O să mai fie locuri de muncă oferite de obicei în perioada finalizării studiilor. Ieri am avut o întâlnire cu o mare delegație a Camerei de Comerț Româno Americane, același lucru au zis — vrem ingineri din România, vrem să dezvoltăm în România. Singurul argument major este forța de muncă care este în România. British Council astăzi se află în universitate. Toată lumea dorește forță de muncă românească, inginerie”, a mai spus Mihnea Costoiu.

El a mai declarat că în ultimi 20 de ani statul a finanțat aproximativ 65-70% dintre locurile din facultăți la domenii din zona umanistă, în timp ce pentru domenii precum matematică, fizică, chimie, inginerie, medicină a alocat doar 35-40% dintre locurile bugetate.