Premierul Mihai Tudose a afirmat marţi, referindu-se la procesul de arbitraj care vizează Roşia Montană, că nu crede că statul român va pierde această dispută în instanţă.
“Eu nu cred că vom pierde. (…) Ei invocă foarte multe investiţii făcute, dar investiţiile le-au făcut în ‘salvăm patrimoniul de acolo’, au mai făcut o biserică, au plătit nişte oameni (…), erau plini de spoturi (…) cu familii fericite că au venit investitorii acolo. Spoturile acelea costau. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli şi au spus ‘Uite cât am investit noi’. Stai un piculeţ, că tu ai spus că investeşti în mining, în săpat după aur, nu în spoturi (…), nu în muzee, nu în altceva“, a declarat Tudose, la România TV.
Întrebat care este problema în privinţa zonei Roşia Montană, Tudose a răspuns:
“Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş (…) de ce (…). În ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică în traducere ‘nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată’, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o? Nu ştiu. (…) El era şeful la tribul acela de tehnocraţi. (…) Să spună că habar n-a avut, lucru pe care eu tind să-l cred că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo“.
Totodată, chestionat dacă poate fi contestată decizia referitoare la declararea Roşiei Montane ca arie protejată, Tudose a spus că Executivul va încerca acest lucru.
“E greu până te acceptă. După ce te-a acceptat, e aproape imposibil să o retragi. (…) Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată, s-a întâmplat acest lucru. (…) Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organismele internaţionale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. (…) Acolo sunt zăcămintele noastre“, a spus Tudose.
El a precizat că nu ştie care este argumentul pentru care Roşia Montană a fost declarată arie protejată.
“Putea să o declare protejată (…), pe la noi prin casă şi noi o protejam, noi o deprotejam şi mai ziceam că acolo trăieşte ultima libelulă din specia ei şi după aia, la un moment dat, constatam că libelula nu mai e şi n-a lăsat moştenitori“, a mai afirmat Tudose.
Dosarul, depus la UNESCO în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș
Dosarul Roșia Montană a fost depus la UNESCO de fostul ministru al Culturii în guvernarea Cioloș – Corina Șuteu – în ultima zi de mandat.
Demersul protejează valoarea culturală unică la nivel mondial a zonei, mai ales în fața exploatării aurului cu cianură.
„Depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO finalizează un proces început încă din 2011 (când Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO) și continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloș, prin adăugarea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016. Nu este, așadar, un act de dispoziție cu caracter de noutate care să fie limitat de prerogativele restrânse ale Guvernului României în această perioadă, ci un act de administrare în vederea conservării patrimoniului național”, arăta atunci Ministerul Culturii.
„Odată identificată valoarea excepțională a unui obiectiv, articolul 4 din Convenția Patrimoniului Mondial impune obligația declanșării procedurilor pentru ocrotirea obiectivului respectiv, iar includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial este primul pas în acest sens”, menționa ministerul.
Recunoașterea internațională a valorii universale a patrimoniului național face parte dintre îndatoririle impuse de legea românească și de convenția UNESCO semnată de România.
„Am considerat necesar să abordăm acest subiect cu ceea ce el are ca dată esențială: un monument istoric de importanță națională (și recunoscut ca atare de Statul Român), și universală, aflat totodată pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa (1) și a celor mai periclitate din lume (2). Recunoașterea internațională a unor situri de asemenea valoare este chiar misiunea UNESCO și a României, prin semnarea Convenției privind Protecția Patrimoniului Mondial, Cultural și Natural”, se mai arată în comunicat.
Decizia finală privind includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO aparține exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial și ar putea fi luată în iulie 2018.