Filosoful Mihai Şora spune că i-a fost “raportat” contul de Facebook. Pe rețeaua de socializare, filosoful ajuns la 101 ani, a scris marți dimineața că a trimis o copie a buletinului său “undeva, în eter”, iar contul i-a fost deblocat.
Într-un mesaj postat marţi dimineaţă pe Facebook, Mihai Şora spune că i-a fost “raportat” contul şi rememorează perioada comunistă, în care era urmărit de Securitate.
“Am fost „raportat“ (se pare că acesta este verbul corespunzător). În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria: foarte lucrativă pentru unii şi, în orice caz, menită să ţină sub control orice fir de păr care ar fi avut apucături rebele, turnătoria devenise, la un moment dat, în anii ceauşismului târziu, un reflex condiţionat pentru mulţi oameni, – de la vecinul din bloc, şeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nădejde“ sau – în chip dramatic (căci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care îşi turna tatăl, tatăl care îşi nenorocea copilul”, rememorează Mihai Şora.
El spune că ani de zile a fost urmărit, “măturat”, turnat, a avut telefonul ascultat, corespondenţa citită şi tradusă.
“Este marţi, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României”, îşi încheie mesajul Mihai Şora, care a participat la protestele de duminică seară, la Alba Iulia.
Zeci de persoane au semnalat că Facebook le-a blocat conturile sau posibilitatea de a posta după ce au distribuit materiale despre protestele de duminică seară.
Mihai Șora a participat duminică seara la protestele de la Alba Iulia
La Alba-Iulia, câteva sute de persoane au mărşuluit pe străzile oraşului şi au au scandat ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Dragnea infractor si Tudose impostor”.
Printre manifestanţi s-a numărat şi scriitorul şi eseistul Mihai Şora care a precizat că vrea să fie alături de oameni ”oneşti şi harnici”.
„Ce ne-am face fără justiţie? Am ajunge să ne conducă hoţii şi ticăloşii dacă nu ar exista justiţie(…) Guvernul trebuie să aibă urechi să audă să aibă ochi şi să vadă şi să tragă consecinţele. Nu poate să guverneze fără să se alinieze în întregime pe voinţa populaţiei pe care o guvernează. Un guvern este un slujitor(…) nu e un stăpân e un grup de oameni de bunăvoinţă sau aaş ar trebui să fie, care se pune în slujba intereselor generale, a intereselor poporului” a spus Mihai Şora.
Zeci de români s-au plâns că le-au fost blocate conturile de FB în timpul protestelor de duminică
Mesajele automate trimise de Fabecook erau standard, de genul: „postările sunt suspecte de spam„, sau „încalcă standardele comunității”.
Oamenii se plâng că le-ar fi fost blocate conturile, după ce au distribuit sau publicat materiale legate de protestele antiguvernamentale. Unora le-au fost deblocate conturile după 24 de ore.
Printre aceste persoane se află Sorina Stallard. Ea locuiește în Birmigham, Marea Britanie și a participat la protestele din diaspora. A povestit la Europa FM cum i-a fost blocat contul:
„Am postat în drum spre protest o poză cu un apus de soare și când am ajuns la protest, la ora 16. Am dat check-in ca să mă înregistrez, cu tag la 5 persoane care erau cu mine, dar nu mai puteam posta nimic. mai departe am reclamat la Facebook, am spus că e o greșeală. Nu am primit nici un răspuns, dar s-a deblocat contul după 24 de ore.”
Trebuie explicat însă, că rețeaua de socializare Facebook folosește un algoritm prin care o persoană poate fi blocată dacă este reclamată ca ar distribui mesaje de tip spam.
Foarte multe reclamații s-au strâns pe pagina lui Dragos Stanca, șeful unei companii ce lucrează cu Facebook
El spune la Europa FM, că într-adevăr, ieri seară a fost semnalat un număr mai mare de conturi blocate, față de o zi obișnuită. El subliniază că algoritmul Facebook-ului depinde însă un robot.
„Procedura Facebook de blocare și deblocare a conturilor este un secret. Să spune de exemplu că, fără ca această cifră să fie corectă, că în acest moment, algoritmul a decis că un număr de 60 de raportări să zicem, pentru o postare, acea postare este supendată și contul temporar dezactivat. Dacă să spunem că , cei care iau decizii, într-o tabără sau alta, găsesc de cuvință să investească o sumă X, e posibil ca într-un fel sau altul să se încerce o manipulare a algoritmului Fb, dar asta este o chestiune circumstanțială care nu are cum să aibă efect.„
”Ați reușit, ne-ați unit” – a fost deviza sub care au fost organizate, duminică seara, acțiunile de stradă – la care au luat parte, în premieră, și 2 mari confederații sindicale: Blocul Național Sindical și Cartel Alfa. Oamenii au cerut, între altele, retragerea din Parlament a proiectului care modifică Legile Justiției, respingerea – tot în Legislativ – a noului Cod Fiscal și demisia imediată a Guvernului.