Mihai Nicuț, redactorul șef al publicației economica.net, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”. „Prețul la energie electrică pentru consumul de sub 100 de kilowatti pe lună se plafonează la 68 de bani, între 100 și 300 de kilowatti pe lună la 80 de bani și peste 300 de kilowatti pe lună plătește prețul de contract”, a explicat Mihai Nicuț.
„La gaze nu mai există plafon de consum până la care să se aplice plafonul de preț, deci oricât veți consuma, veți plăti cel mult 31 de bani începând cu 1 aprilie. Asta este pentru oameni. Pentru companii, se va plăti un preț de 37 de bani – companiile care nu sunt foarte mari consumatoare de gaz și energie electrică pentru că ele au scheme de sprijin dedicate. Se vor plăti 37 de bani pe kilowatt oră de gaz și se va plăti un preț de un leu pe un kilowatt oră de energie electrică”, a spus Nicuț.
Mihai Nicuț: Pentru a se ajunge la plafonarea de preț, s-a reglementat prețul producției interne la gaze naturale pentru populație și pentru producătorii de energie termică
„Pentru a se ajunge la astfel de plafoane de preț – ele sunt sub prețurile de piață în momentul de față – s-au întâmplat anumite lucruri care, din punct de vedere business, nu sunt neapărat ok, dar sunt cumva necesare în contextul complicat în care ne aflăm – cu o criză energetică, cu un război lângă noi. Și anume s-a reglementat prețul producției interne la gaze naturale pentru populație și pentru producătorii de energie termică la 125 respectiv 250 de lei pe megawatt. Sunt prețuri mult sub prețurile europene. În acest moment ne bazăm pe faptul că avem o producție de gaz care ne asigură undeva la 75% din tot consumul național și discutăm an-an. Iarna importurile sunt mai mari, dar vara importăm doar pentru înmagazinare, deci vara ne putem descurca”, a mai explicat Mihai Nicuț.
„Cine are peste 300 de kilowatti la curentul electric, cel puțin din interpretarea mea, plătește prețul întreg. Pe lună”, a spus Nicuț.
Mihai Nicuț: Prețurile în piață merg de la 68-69 de bani pe kilowatt până la 1.40 de lei
„Au fost destule neclarități, deși, de principiu, pentru oameni legea a fost foarte clară. Plafoanele acestea sunt în vigoare și acum. Nu sunt noi. Ce este nou este faptul că nu se vor mai acorda compensări la factură, va fi doar un preț plafonat, la același nivel pentru populație și de acum încolo. Ba chiar mai redus la 68 de bani pentru cei care consumă foarte puțin. 68 de bani este prețul care se plătea în 2020. Pentru cei mai puțin favorizați dintre români care aveau și consumul de energie electrică destul de mic, statul a avut grijă să nu existe niciun fel de povară suplimentară”, a spus Nicuț.
„Prețurile în piață merg de la 68-69 de bani pe kilowatt la cel mai ieftin furnizor care este și cel mai mare producător de energie din țară, la Hidroelectrica. Contractarea merge mai bine, asta trebuie să știe oamenii, pentru că au fost zeci de mii care s-au dus și s-au plâns că nu le mergea site-ul. au aplicație informatică acum, merge totul, la patru-cinci clickuri ești client. Deci plecăm de la 68 de bani și ajungem la prețuri de un leu, 1.20, 1.40, 1.50 în momentul de față în piață. Prețurile de serviciu universal, cele care sunt plătite acum de cele care nu au făcut niciun fel de alegere sunt undeva la 1.37 pentru București”, a explicat Mihai Nicuț.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Unsplash
Citește și: ANAF a anunțat blocarea conturilor bancare locale Aeroflot