Din cauza temperaturilor de peste 40 de grade Celsius, sistemul energetic național a fost suprasolicitat în ultimele zile. Aparatele de aer condiționat au funcționat non-stop și au apărut și pene de curent. România trebuie să ia urgent măsuri pentru stocarea energiei verzi, o spun la unison premierul și specialiștii în domeniu.
Energia produsă în parcurile de panouri fotovoltaice și la prosumatorii care au instalat panouri solare pe acoperișurile caselor este de două ori mai mare decât ce se produce la Cernavodă și e important ca această energie să fie stocată, a spus la Europa FM, jurnalistul Mihai Nicuț, redactor-șef la Economica.net.
Mihai Nicuț, redactor-șef la Economica.net: Problema este că seara, când rămenem fără energia fotovoltaică, nu mai există suficientă energie
„România, în momentul actual, are o singură baterie mică de 7 MW pusă în nordul Bucureștiului și legată la rețeaua națională în care se face reglaj. Atunci când este soare afară, prețurile scad, se produce energie fotovoltaică și se preia toată în rețea. Problema este că seara, când rămânem fără această sursă, consumul crește că venim toți acasă și dăm toți drumul la aerul condiționat și nu mai este suficientă energie. Rațiunea simplă este ca atunci când aceasta se produce în exces este bine și pentru producător, și pentru noi să existe baterie, pentru că poate fi stocată”, a spus jurnalistul Mihai Nicuț.
Pentru ca producătorii și populația să poată stoca energia obținută cu ajutorul panourilor solare, statul trebuie să acorde anumite stimulente, deoarece bateriile pentru stocarea energiei sunt extrem de scumpe, spune Mihai Nicuț. Jurnalistul amintește că toți prosumatorii trebuie să aibă montate astfel de baterii până la finalul anului 2027.
Mihai Nicuț, redactor-șef la Economica.net: „Cea mai bună afacere este să îți consumi energia produsă de tine acasă”
„Un sistem de 3-4 KW cu o baterie de stocare de un KW a coborât sub 5000 de euro. Dar vorbesc de un sistem IKEA. Ca să folosești la maxim puterea sistemului tău fotovoltaic și să nu dai în rețea, că aia e cea mai proastă afacere pe care poți să o faci. Cea mai bună afacere este să îți consumi energia produsă de tine acasă. Ar trebui să îți iei undeva un sistem de baterii cel puțin egal cu puterea sistemului fotovoltaic, ceea ce este ceva mai scump. Poate să ajungă la 10.000 – 15.000 de euro, depinde de ce sistem îți pui”, a explicat Mihai Nicuț.
Între timp, președintele Klaus Iohannis la trimis la reexaminare, în Parlament legea care îi obligă pe prosumatori să monteze baterii de stocare a energiei verzi.
Președintele atrage atenția că toata povara fiscală e suportatată de prosumatori care sunt obligați să investească în baterii de stocare a energiei și în lipsa unor măsuri de sprijin din partea statului, legea va avea efectul advers și îi va descuraja pe oameni să instaleze panouri fotovoltaice.
Până în 2030, România și-a propus să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.
Sursa foto: Shutterstock