Statul ar putea returna producătorilor de energie miliarde de lei sau ar putea introduce o nouă taxă pentru aceștia – spune, la Europa FM, jurnalistul Mihai Nicuț, redactor șef al Economica.net. Acesta a explicat care sunt principalele riscuri după ce Curtea Constituțională a stabilit că suprataxarea acestor companii din energie încalcă legea fundamentală.
Mihai Nicuț, despre ce poate face statul în această situație
„Ministerul Energiei nu poate să facă foarte multe pentru că nu el împarte banii. Pâinea și cuțitul sunt acum la Ministerul de Finanțe. Pot fi două lucruri:
1 – Posibil să reintroducă o nouă taxă, care este posibil să fie atacată în viitor, dar cel puțin se rezolvă problema actuală și plățile din fondul acesta care se susține plafonarea să meargă mai departe.
2 – Sau pur și simplu direct bani de la bugetul de stat, dar asta înseamnă mărirea deficitului peste limita foarte mare, peste procentul foarte mare de 8% pe care probabil îl vom avea la finalul anului”, a explicat Mihai Nicuț la Europa FM.
Banii proveniți din suprataxarea veniturilor obținute de producătorii de energie au fost folosiți pentru a deconta către furnizorii de energie diferența dintre prețul pieței și tariful facturilor plafonate la curent electric.
Deocamdată, nu există riscul ca populația să plătească la curent electric mai mult decât prețul plafonat până în martie anul viitor, a precizat Mihai Nicuț
„Noi nu vom plăti mai mult până la 31 martie 2025, însă apare problema pentru furnizor care nu vor mai avea bani să susțină această diferență între costul de achiziție al curentului electric, iar curentul electric este din ce în ce mai scump în piață și prețurile noastre plafonate acasa și ale industriei. Deci apare această problema în primul rând pentru furnizori și ce se va întâmpla dacă la un moment dat un furnizor nu va mai putea și își va lăsa licența de furnizare la ANRE?
În acel moment, acei clienți ajung la furnizorul de ultimă instanță care este pentru acea lună și se va trezi și acesta cu problema în brațe cu câteva zeci, sute sau poate un milion de clienți și vom avea o problemă în lanț dacă Guvernul nu decide foarte repede o altă modalitate prin care să se compenseze aceste costuri pentru furnizori”, a mai explicat Mihai Nicuț.
Jurnalistul de la Economica.net a menționat că trebuie așteptată motivarea Curții Constituționale pentru a putea fi aplicate măsurile adecvate în acest caz.
Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu