Iar în contextul tot mai multor sancțiuni economice impuse Rusiei, temerile privind oprirea livrării de gaze în Europa sunt din ce în ce mai mari. Este greu de crezut că Rusia va lua această măsură, spune Mihai Nicuț, redactor șef la Economica.net.
„Un război se poartă și cu bani și acest război presupun că costă undeva la peste un miliard de dolari pe zi. Trebuie să ne gândim la tot acel deployment de forțe. Dacă Rusia este lovită acum din toate celelalte puncte de vedere – moneda sa este praf, activele sale externe sunt înghețate, comerțul este afectat pentru că mai multe bănci nu mai pot face tranzacții prin sistemul SWIFT. De undeva banii aceștia trebuie să vină, iar banii vin exact din vânzările de gaz. Noi suntem dependenți de ei și ei sunt dependenți de banii noștri. Deci livrările vor continua în afara situației în care nu se întâmplă ceva extraordinar cum ar fi să bubuie un gazoduct”, a explicat Mihai Nicuț.
În cazul în care Rusia ar decide oprirea livrării de gaze naturale, România nu ar fi afectată atât de tare, mai spune Mihai Nicuț.
„La gaz, dependența noastră anuală – pentru că vara nu importăm pentru că ne ajunge ce avem – este undeva cam la 25%. Și ca să liniștim puțin lumea, m-aș uita chiar la niște date de azi: în momentul de față, consumul național este de 40 de milioane de metri cubi. În total importăm 7, dar din cei 7, 4 îi înmagazinăm. Deci ar fi un net de doar 3 milioane de metri cubi, deci mai puțin de 10% din consum. Dacă s-ar întâmpla ceva, probabil că se va raționaliza alimentarea la ceea ce înseamnă consumatori industriali pentru a fi alimentată populația”, a mai spus Mihai Nicuț.
Sursa foto: Unsplash
Citește și: Rubla rusească a scăzut cu 20% în contextul războiului Rusia-Ucraina | AUDIO
Autor: Mihai Bucureșteanu
Află mai multe informații despre războiul Rusia-Ucraina de pe site-ul Europa FM: Atacul Rusiei în Ucraina: Au început primele negocieri, în Belarus. Zelenski mulțumește României pentru ajutorul oferit Kievului | LIVE UPDATE