Confidenţialitate

Mihai Maci: Școala trebuie să le dea elevilor niște repere lăuntrice | VIDEO

Conf. univ. dr. Mihai Maci a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. Discuția a gravitat în jurul analizei lui Mihai Maci – publicată în Contributors – „Și ce dacă nu știu?!”. Tema principală, deficitul de educație. Ce ar trebui să le ofere școala elevilor? Mihai Maci spune că cele mai importante elemente pe care ar trebui să le vizeze școala sunt niște „repere lăuntrice”.

Mihai Maci: „Școala trebuie să le dea elevilor câteva lucruri care în fond sunt foarte simple: niște repere lăuntrice”

Ioana Ene Dogioiu: Ați scris recent pe platforma Contributors un text „Și ce dacă nu știu?!” în care faceți o radiografie deloc încurajatoare unei generații de studenți altfel. Dar nu numai în raport cu generația dumneavoastră sau a mea, ci și față de colegi de-ai lor cu doi sau trei mai mari scrieți dumneavoastră.

Mihai Maci:Școala trebuie să le dea elevilor câteva lucruri care în fond sunt foarte simple: niște repere lăuntrice. Vă dau un exemplu: când fiica mea era clasa a VIII-a eu făceam cu ea matematică – am făcut un liceu de Matematică-Fizică feroce la Arad pe vremea mea.

Așa că nu am dat-o la meditație și am lucrat eu cu ea. Și cum li se întâmplă multor copii pentru care matematica nu e o vocație și fiica mea a avut de mai multe ori momentele acelea în care a trântit caietele, a aruncat culegerile pe jos și mi-a strigat în față <<De ce? De ce trebuie să fac lucrurile acestea?>> Și i-am răspuns următorul lucru: Ca să fii un om demn”.

Mihai Maci: Noi numim aceste repere foarte simplu: „Cititul, scrisul și socotitul”

Mihai Maci: „Și m-a întrebat de ce trebuie să facă matematică ca să fie un om demn și i-am spus așa: Atunci când tu, având doar mintea ta și nimic altceva ești în stare ca atunci când vezi o problemă să o formulezi într-un limbaj clar, să vezi ce se cere, să urmărești toți pașii rezolvării, să ajungi la un răspuns, să verifici răspunsul acela și să vezi că este adevărat tu atingi un adevăr absolut.

Și nimeni niciodată în viață nu o să vină să-ți spună că nu este așa. Asta este foarte important: omul care știe ceva, care are în el niște repere, este un om care este foarte greu de mișcat de o presiune exterioară. Primul lucru pe care trebuie să-l dea școala elevilor sunt aceste repere. Noi le numim foarte simplu: cititul, scrisul și socotitul”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mihai Maci, despre copiii crescuți digitali: Copiii nu sunt singuri doar pentru că ei stau pe device-uri, ci și părinții lor stau pe device-uri în loc să stea cu ei | VIDEO