Copiii crescuți digital au probleme de limbă și limbaj, dar nici nu sunt siguri pe ei, având probleme emoționale, scrie Mihai Maci – lector universitar – într-un material publicat pe platforma Contributors. La „România în Direct”, la Europa FM, Mihai Maci a dezbătut cu Cătălin Striblea tema timpului prea mare petrecut în fața unui device. Mihai Maci evidențiază o situație importantă, însă: „Problema singurătății copiilor nu se datorează doar faptului că ei stau pe device-uri, ci și părinții lor stau pe device-uri în loc să stea cu ei”.
Mihai Maci: Un copil de doi ani petrece în medie două ore pe zi pe device-uri electronice
„Există, totuși, o modalitate de a lua în serios lucrurile astea. Chiar în această perioadă în Adunarea Națională Franceză în Parlamentul Francez se dezbate această problemă. Problema device-urilor, problema accesului copiilor la ele, impactul pe care device-urile îl au asupra educației și a formării școlare.
S-a reușit să se stabilească corelația exactă dintre timpul petrecut pe device-uri și capacitatea elevului de a învăța. S-a stabilit între altele că un copil de doi ani petrece în medie două ore pe zi pe asemenea device-uri.
În ziua de azi, accesul la pornografia copiilor este între vârsta de 6 și 7 ani. Deci, se fac niște studii serioase ca să vadă care este problema, pentru că marea noastră dilemă este asta: noi, de fapt, nu știm care este problema. Noi ca întotdeauna sau ca foarte des în lumea noastră românească încercăm să venim cu soluții înainte de a cunoaște problemele. Și după aceea ne trezim că soluțiile nu se potrivesc”, a explicat Mihai Maci la Europa FM.
Mihai Maci: „Problema singurătății copiilor nu se datorează doar faptului că ei stau pe device-uri, ci și părinții lor stau pe device-uri în loc să stea cu ei”
„Tehnologia a năvălit peste noi dintr-o dată. Se întâmplă la un nivel foarte profund același lucru care s-a întâmplat în anii de după 90 când ne-am lovit de o alimentație hiperbogată în glucide și lipide. Ne-am trezit cu o populație de obezi și bolnavi nutriționali. De ce? Pentru că nu eram obișnuiți cu asta și pentru că organismul nu știe cum să facă față imediat, cum să se adapteze unui asemenea șoc.
Nu știe să se adapteze nici acestui șoc informațional pe care îl poartă cu ele variile device-uri pe care le folosește tânăra generație. Mai mult și probabil mai bine decât generațiile vârstnice. Problema singurătății copiilor nu se datorează doar faptului că ei stau pe device-uri, ci și părinții lor stau pe device-uri în loc să stea cu ei”, a explicat Mihai Maci.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Shutterstock