Confidenţialitate

Mihai Demetriade: În decembrie 1989 am avut de-a face cu o represiune sistemică a statului comunist împotriva străzii | VIDEO

La 33 de ani de la Revoluția din 1989, multe întrebări au rămas fără răspuns pentru opinia publică, în timp ce urmașii victimelor și răniții în confruntările de stradă din acele zile așteaptă o dicizie juridică.

Istoricul Mihai Demetriade, cercetător la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, spune, însă, că – din punct de vedere al cercetării istorice – se știe ce s-a întâmplat în zilele Revoluției.

Mihai Demetriade: „Știm cine a atras, știm cine a participat la represiune împotriva manifestanților de la Timișoara, Sibiu, București”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„S-au scris peste 500 de cărți despre povestea asta. Există foarte multe documente relevante publicate. Putem să spunem la 33 de ani fără niciun fel de urmă de îndoială că în 1989, în decembrie, am avut de-a face cu o represiune sistemică a statului comunist împotriva străzii, adică împotriva mandatului străzii de democratizare și de instituire a libertății. Știm ce s-a întâmplat. Știm cine a atras, știm cine a participat la represiune împotriva manifestanților de la Timișoara, Sibiu, București”, a explicat Mihai Demetriade la Europa FM.

Ioana Ene Dogioiu: A fost o revoluție? A fost o lovitură de stat?

Mihai Demetriade: „Faptul că în 1991 România își rescrie Constituția înseamnă, de fapt, că decembrie 1989 a însemnat o refundare a statului. Nu avem continuitate statală între 1989 și 1990. Este alt stat. Asta înseamnă că revoluția a reușit”.

Mihai Demetriade: „Probabil că s-au distrus probe de-a lungul timpului. S-au ars dosare”

Cât privește o soluție în instanță și pronunțarea unor condamnări, Mihai Demetriade spune la Europa FM că totul depinde de Înalta curte de Casație și Justiție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Există probațiune. Probabil că s-au distrus probe de-a lungul timpului. S-au ars dosare. Perspectiva juridică pe care Parchetul și-o asumă, diferită de perspectiva istorică – este o chestiune pe care sistemul de Justiție trebuie să o ducă până la capăt. Depinde foarte mult de Înalta Curte. Dacă Înlta Curte va asuma mandatul secției Parchetelor Militare și anume că a existat un așa-zis grup preconstituit care a conspirat, sigur, să preia puterea și implicit a condus o diversiune militară în 1989 pentru consolidarea puterii, atunci sigur că acest proces va avea câștig de cauză, iar cei trei condamnați – Iliescu, Generalul Ioan Rus și Gelu Voican Voiculescu – vor fi condamnați. Dar asta depinde de Înalta Curte dacă va asuma acest narativ”, a mai explicat Mihai Demetriade.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citește și: 33 de ani de la Revoluția din 1989, iar dosarul evenimentelor nu este nici acum soluționat. Nu se vrea pedepsirea vinovaților, spun revoluționarii | AUDIO