Mâncarea combinată este cea sănătoasă, nu mâncarea disociată, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic la Europa FM în emisiunea a cărei gază este – „Frecvența Gustului”. „Singurul argument al disocierii este slăbitul. Slăbitul și mâncatul sănătos sunt două lucruri diferite și când vrem să slăbim ne apucăm să facem disocieri”, a mai explicat Mihaela Bilic la Europa FM.
„Am să încep cu argumentele medicale: natura nu a pus într-un singur produs sau un singur ingredient toți nutrienții de care avem nevoie. Este un parados sau o scăpare sau natura a vrut ca noi să mâncăm din toate câte puțin. Și din cauza aceasta nu ne-a dat precum ursulețului Panda frunze de bambus – să mâncăm un singur lucru, să ne săturăm și să fim și echilibrați nutritiv”, a explicat Mihaela Bilic la Europa FM.
„Deci noi, ca oameni, suntem omnivori – putem mânca din toate și trebuie să mâncăm din toate tocmai pentru a lua ingredientele, nutrienții, mineralele, proteinele, grăsimile din cât mai multe surse și asta să însemne sănătatea”, a adăugat medicul nutriționist.
De ce să asociem mâncarea?
„De obicei, produsele de origine animală – carnea, peștele, brânza, oul – aici nu avem decât două din cele trei clase de macronutrienți (proteine și grăsimi). Vă reamintesc că la capitolul macronutrienți există 3 categorii: Carbohidrații, Proteinele și Grăsimile.
În produsele de origine animală avem proteine și grăsimi. Niciun gram de glucide. În schimb, în produsele de origine vegetală sunt foarte puține proteine, aproape spre deloc. Deloc grăsimi. Și avem în schimb, din belșug, carbohidrați – amidon. Este o concluzie logică dacă vrem să strângem într-o farfurie și proteinele și grăsimile și carbohidrații, trebuie neapărat să le combinăm. Nu avem cum să acoperim toată plaja de nutrienți”, a mai explicat Mihaela Bilic la Europa FM.
Mihaela Bilic: Farfuria corectă din punct de vedere nutritiv este cea în care carnea se combină cu cartofii. Nu putem să le mâncăm separate unele de altele
„În momentul în care în farfurie punem o bucată de carne, de pește, brânza sau oul, faptul că ele nu au deloc glucide, amidon, obligatoriu trebuie să fie însoțite de un produs făinos – că punem cartofi, două felii de pâine, paste făinoase sau orez, cert este că farfuria corectă din punct de vedere nutritiv este cea în care carnea se combină cu cartofii, șunca și brânza se combină cu pâinea, iar la capitolul ou – trebuie și lângă el să avem un produs făinos. Fie că este vorba de o felie de pâine sau de orice alt aliment din categoria cereale. Deci nu putem să le mâncăm separate unele de altele, disociate”, a explicat medicul nutriționist.
De ce a apărut disocierea?
„Singurul argument al disocierii este slăbitul. Și aș vrea să știți că slăbitul este una, iar mâncatul sănătos este alta. Sunt lucruri diferite și atunci, da, când vrem să slăbim ne apucăm să facem disocieri”, a spus Mihaela Bilic.
De ce disociem?
„Carnea, grăsimea cu proteinele, nu au cum să fie transformate în depozite de grăsime în kilograme în plus dacă acolo nu avem un strop de făinos. Ceea ce din punct de vedere sănătate și echilibru este bine și recomandat, când vine vorba de slăbit, lucrurile sunt diametral opuse. Disocierea are ca principal obiectiv slăbitul. Deci, în absența făinoaselor, carnea ca atare și grăsimile și brânz ași oul nu pot fi transformate în grăsime de rezervă”, a explicat Mihaela Bilic.
Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului”:
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Dr. Mihaela Bilic, despre regimul hiperproteic și regula 80-20 | VIDEO