Ce înseamnă mult și puțin când vine vorba de dietă? Excesul poate să fie atât în minus, cât și în plus. „Cura de slăbire, exces prin lipsă”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic la Europa FM. „Sucul ne păcălește și este un obicei pe care merită să-l punem sub semnul întrebării”, mai spune Mihaela Bilic. „Nu facem diabet pentru că am mâncat mult zahăr – asta să fie stabilit. Ficatul suferă mai tare când îi dăm apă cu zahăr din suc decât dacă am mânca dulciuri, prăjituri”, explică Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic: „Cu toții facem excese, mărturisite sau nu”
„Nu suntem făcuți, noi, oamenii, să fim moderați și echilibrați. Excesele fac parte din firea noastră și în momentul în care le facem este bine să știm și cum le neutralizăm, să ni le asumăm pentru că nu este nicio tragedie: cu toții facem excese, mărturisite sau nu”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic: „Cel mai păcătos este sucul”
„Nu facem diabet pentru că am mâncat mult zahăr – asta să fie stabilit. Ficatul suferă mai tare când îi dăm apă cu zahăr din suc decât dacă am mânca dulciuri, prăjituri pentru că din apa cu zahăr imediat se absoarbe zahărul. Pe când, dintr-un biscuite, dintr-o felie de tort – măcar pe acelea avem satisfacția că le-am mâncat și ne-am bucurat și simțurile. Deci, cel mai păcătos este sucul”, mai explică Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic: „Zahărul contribuie la îngrășat și la depunerea de grăsime pe abdomen”
„Însă, în momentul în care mâncați o ciocolată și silueta vă permite, nu trebuie să vă faceți un proces de conștiință pentru că în ciocolată zahărul nu reprezintă mai mult de jumătate și atunci dacă ciocolata are 100 de grame sau 80 de grame cum este acum, nu este dramatic.
Zahărul este ceva ce ne liniștește capul, are un efect anestezic și de bună dispoziție, și atunci, relația noastră cu zahărul este una înăscută și apelăm la azhăr ca să ne dea o stare de bine. Singura steluță din poveste este că zahărul contribuie la îngrășat și la depunerea de grăsime pe abdomen”, spune Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic, despre carbohidrați: „Fără ei ne-ar fi mult mai greu să ne ținem mâncați”
„Carbohidrații – e ușor să facem grăsime din ei, adică kilograme în plus. Altfel, ei sunt prietenoși cu organismul nostru”, spune Mihaela Bilic. Iar despre paste, medicul nutriționist explică faptul că „pastele sunt o alternativă la pâine și că mâncăm pâine în fiecare zi, că mâncăm paste, că mâncăm orez cum fac asiaticii carbohidrații sunt baza alimentației umane. Fără ei ne-ar fi mult mai greu să ne ținem mâncați și fiecare popor are un fel principal reprezentat de carbohidrați”.
Carnea este o problemă în fiecare zi?
„Foarte mulți dintre noi suntem carnivori. Carnea satură, adică o mâncare doar din legume ne lasă flămânzi. Aduce proteină de calitatea I. Nu este nicio problemă de exces. Depinde foarte mult și de porția pe care o mâncați la fiecare masă. Sfatul meu: alternarea felurilor de carne. Să fie și pește și în felul acesta organismul să-și ia ce trebuie din fiecare produs. Carnea ne ține mâncați și nu ne îngrașă”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului”
Sursa foto: Shutterstock