Confidenţialitate

Micul dejun în alimentația noastră: care este rolul său și cine are, de fapt, nevoie de el? Ce este gluconeogeneza? Dr. Mihaela Bilic explică | VIDEO

Se spune despre micul dejun că este cea mai importantă masă a zilei. Dacă francezii preferă un croissant și o cafea cu lapte, iar englezii mănâncă până și costiță afumată cu fasole, noi, românii, preferăm un mic dejun bogat cu mezeluri, brânzeturi și chiar făinoase. Dar care este argumentul micului dejun și cine are, de fapt, nevoie de el? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la Europa FM, în emisiunea „Frecvența Gustului”.

Ce este gluconeogeneza?

„Ficatul, în timpul nopții, pompează tuturor celulelor prin intermediul sângelui glucoza de care ele au nevoie. Consumul din timpul nopții nu este unul nesemnificativ. Partea de mișcare acoperă cam 25% din nevoile metabolice. În rest, organismul nostru – că dormim, că alergăm sau că stăm în canapea – el tot consumă.

Ficatul furnizează glucoză și chiar dacă nu mâncăm, ficatul știe să facă glucoză din țesutul gras. Această grăsime din organism este principalul rezervor de glucoză și chiar și din mușchi, din masa musculară pe care, din nou, ficatul o poate transforma în glucoză. Noi dormim liniștiți, ficatul face glucoză pentru noi.

Procesul se numește gluconeogeneză. După cum spune și numele, este un proces prin care se sintetizează glucoză. Dar de ce <<neogeneză>>? Pentru că se sintetizează din materiale care nu conțin glucide – din grăsimi și din proteine. Ficatul face gluconeogeneză”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic la Europa FM.

Mihaela Bilic, despre rolul micului dejun

„În momentul în care am deschis ochii și ne-am trezit dimineața se presupune că am avea ce să mâncăm în jur. Și atunci, toți medicii recomandă să punem punct procesului de gluconeogeneză – deci să nu mai topim rezervele de grăsime și, implicit, proteinele din mușchi și să trecem ficatul pe repaus, iar noi să venim cu glucoza din exterior. Deci, acesta este argumentul micului dejun: pune punct procesului de gluconeogeneză și pune punct, implicit, topirii rezervelor de grăsime din organism.

Ne dorim să facem asta? Mai ales în cazul persoanelor care vor să slăbească sau în cazul celor care vor să-și mențină silueta. În momentul în care ai adus o gură de mâncare din exterior, cu excepția faptului că mănânci doar proteine, automat ficatul s-a oprit, nu mai topește rezervele de grăsime și trece pe această furnizare de glucoză venită din exterior din mâncare”, a mai explicat Mihaela Bilic la Europa FM.

Cine are nevoie de micul dejun?

„Începem ziua în funcție de obiectivele noastre ținând cont de acest mecanism. Adică, micul dejun este o masă extrem de importantă și esențială pentru copiii în creștere care nu au nevoie să-și topească nici masa musculară, nici grăsimea; pentru persoanele care fac mult efort fizic și care, din nou, nu trebuie să-și consume rezervele sau pentru cei care vor să mai câștige kilograme în plus. Pentru că nu mai lași ficatul să-ți topească rezervele de grăsime, ci spui <<Stop>> aducând un mic dejun consistent și sănătos din exterior.

Însă, același mic dejun se dovedește că este prost inspirat în momentul în care luăm micul dejun și ne dorim să slăbim. Pentru că automat am pus punct, am blocat tot ce înseamnă topirea grăsimii de rezervă. Așa că, vreau să înțelegeți că nu există o regulă generală, ci fiecare este liber să-și stabilească comportamentul alimentar în funcție de propriile obiective.

Deci dacă aveți de slăbit, săriți fără nicio grijă peste micul dejun – este momentul din zi în care organismul, vrea nu vrea, trebuie să apeleze la rezerve dacă voi nu-i dați nimic din exterior. Asta ca să lămurim că nu pentru toată lumea micul dejun are aceeași semnificație”, a mai explicat Mihaela Bilic la Europa FM.

Conținutul micului dejun

„Noi, ca români, avem un pic din toate. Englezii mănâncă dimineața până și costiță cu fasole. La francezi avem un croissant și o cafea cu lapte sau niște pâine cu unt și cu dulceață. Americanii au inventat fulgii de cereale pentru micul dejun tocmai ca să educe populația și să-i învețe să mănânce cereale cu lapte. La italieni aș spune că sunt un pic mai zgârciți – cred că pun mai mult accent pe masa de seară, dar până și la ei este o brioșă și o cafea.

Noi, ca români, chiar suntem generoși când vine vorba de micul dejun și avem și mezeluri și brânzeturi și ouă și, de ce nu, și produse făinoase. Deci, ne place să mâncăm micul dejun”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dr. Mihaela Bilic, despre regimul hiperproteic și regula 80-20 | VIDEO