Doi ruși și un ucrainean au fost condamnați pentru doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines, în 2014. Rusia este, de asemenea, considerată responsabilă pentru acest incident. Avionul Boeing 777 a fost lovit de o rachetă de fabricație rusească trasă de pe un câmp din estul Ucrainei, a stabilit un tribunal olandez. În catastrofa de acum 8 ani au murit toți cei 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. Majoritatea celor care se aflau la bordul avionului erau cetățeni olandezi, dar zborul transporta și pasageri din Australia, Marea Britanie, Malaezia și alte câteva țări.
„Instanța este de părere că zborul MH17 a fost doborât prin tragerea unei rachete BUK de pe un câmp agricol de lângă Pervomaisk”, a declarat judecătorul care a prezidat ședința, Hendrik Steenhuis.
Boeingul 777 care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost aruncat în aer pe 17 iulie 2014, pe fondul conflictului între rebelii pro-ruși și forțele ucrainene. Instanța olandeză a stabilit că Rusia deținea la momentul respectiv controlul general asupra regiunii separatiste Donetk.
4 suspecți au fost judecați în absență
Doi ruși – Igor Girkin, fost colonel în cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, și Serghei Dubinsky, fost ofițer al serviciilor de informații militare ruse – au fost găsiți vinovați de crimă și de doborârea avionului.
Un cetățean ucrainean – Leonid Kharchenko, care a condus o unitate militară susținută de Rusia – a fost găsit vinovat de aceleași acuzații.
Cel de-al patrulea bărbat, Oleg Pulatov, de asemenea un fost ofițer al serviciilor de informații militare rusești, a fost achitat pentru că nu au fost suficiente dovezi împotriva sa.
Acuzații nu au fost niciodată arestați, se crede că se află în Rusia sau pe teritoriul controlat de Rusia și au fost judecați în absență. În 2018, o anchetă internațională a concluzionat că lansatorul de rachete folosit pentru doborârea zborului MH17 provenea de la Brigada 53 de rachete antiaeriene a Rusiei.
Moscova a negat în mod repetat orice responsabilitate în tragedie, în ciuda interceptărilor de apeluri și mesaje care au indicat implicarea separatiștilor susținuți de Rusia.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Ucraina, atacată din nou de Rusia. Odesa și Dnipro, țintele rachetelor rusești | VIDEO