Dana Pop – degustător acreditat de alimente – a fost invitata Mihaelei Bilic în emisiunea „Frecvența Gustului” la Europa FM. Dana Pop ne îndeamnă să citim cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărăm pentru consum. Fie că este vorba despre mezeluri sau pâine. Însă știm cum să alegem din magazin un mezel de calitate? Dana Pop ne explică ce ar trebui să avem în vedere atunci când am decis să punem în coșul de cumpărături un mezel de calitate.
Dana Pop: „Din punct de vedere siguranță alimentară – toate sunt de calitate. […] Din punct de vedere nutrițional, trebuie să urmărim lista de ingrediente”
Mihaela Bilic: Cum alegem noi de la raft un mezel de calitate? Care sunt mezelurile în care putem avea încredere și care sunt cu adevărat sănătoase și care sunt mezelurile unde avem un semn de întrebare?
Dana Pop: „Mezelurile de calitate – din punct de vedere siguranță alimentară – toate sunt de calitate. Nu poți să spui că un produs care apare la raft nu este de calitate alimentară. Din punct de vedere nutrițional, trebuie să urmărim lista de ingrediente și să vedem care sunt ingredientele de pe primul loc. Cu cât avem mai multă carne, cu atât produsul este mai bun. Cu cât apa este mai în față în lista de ingrediente, cu atât înseamă că produsule este mai… deși este un produs solid, putem să spunem că este un produs mai diluat”.
Dana Pop: „Ar trebui să știm cât costă un litru de lapte dulce. Cașcavalul se obține cam din 10 litri de lapte”
Mihaela Bilic: Cu brânzeturile cum este, apropo de preț? Când să ne punem un semn de întrebare și de la ce preț în jos?
Dana Pop: „Am reușit să facem cu ajutorul sărurilor de topire niște produse obținute prin opărire, dar opărirea cu ajutorul sărurilor de topire – care nu mai este filare ca în cazul mozzarellei sau a cașcavalului. Se obțin niște brânzeturi cu pastă opărită, dar care au altă structură. […] Ar trebui să știm cât costă un litru de lapte dulce. Cașcavalul se obține cam din 10 litri de lapte. Deci 10 litri înmulțit cu prețul laptelui dulce – cam de acolo în sus ar trebui să coste cașcavalul și de multe ori costă mai puțin”.
Dana Pop: „Este necesar să faci anumite compromisuri dacă vrei să iei o pâine care să se țină proaspătă mai mult timp”
Dana Pop explică la Europa FM, în emisiunea „Frecvența Gustului” și cum ar trebui să alegem o pâine care să fie bună.
Mihaela Bilic: Când vine vorba de pâine, care sunt E-urile sau ingredientele care nu ar trebui să fie pe etichetă?
Dana Pop: „Sunt tot felul de ingrediente care ajută la menținerea prospețimii pâinii pentru un timp mai îndelungat. Și atunci, este necesar să faci anumite compromisuri dacă vrei să iei o pâine care să se țină proaspătă mai mult timp. Și atunci, ori iei o pâine cum spui tu cu făină, apă, drojdie și sare – și ține una, două, trei zile. Uneori chiar o săptămână dacă o ținem în anumite condiții. Și atunci trebuie să știm exact”.
Mihaela Bilic: Când vine vorba de făinoase trebuie să ne referim și la timpul de dospire. Dacă vedeți pe etichetă că scrie dospit 12 ore sau 72 de ore, cumpărați produsul respectiv.
Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului”
Sursa colaj foto: Shutterstock