De la an, crește numărul victimelor traficului de persoane racolate pe internet. Acolo, ca și în viața reală, metoda „Loverboy” are același succes, arată un studiu în rândul tinerilor de 15 – 25 de ani care utilizează internetul. Jumătate dintre respondenţi spun, de asemenea, că internetul este nesigur pentru fete.
Când se gândesc la riscurile internetului, majoritatea adolescentelor se tem de escrocherii, de capcane întinse de necunoscuți și de ușurința cu care pot fi jignite în online.
Doar 41% au auzit şi ştiu despre ce este vorba în cazul metodei „Loverboy”. Loredana Urzică Mirea, de la Asociaţia eLiberare:
„Faptul că adolescenții din ziua de azi, undeva la 40%, ar pleca în primele 6 luni cu iubitul în străinătate, nouă ne dă un semnal de alarmă.”
Studiul mai arată că pentru adolescenți a devenit o normalitate să aibă relații cu necunoscuți:
„Mai intervine ceva în momentul în care ele pleacă în străinătate: le sunt reținute actele, nu mai au voie să vprbească cu persoane străine, încep să fie supravegheate. Ele abia atunci realizează coșmarul pe care îl trăiesc, până ajung să plece din țară lucrurile sunt destul de roz, persoana respectivă primește cadouri, bani, astfel încât să aibă un trai mai bun de zi cu zi.”
Cele mai multe victime recrutate prin metoda Loverboy nu au realizat că urmează să fie exploatate decât după ce au părăsit ţara. Iar faptul că mulți sunt dispuși să plece din țară pentru iubitul cunoscut pe internet este o mare sursă de risc.
Studiul a fost realizat de iZi Data în rândul tinerilor de 15 – 25 de ani care utilizează internetul, cu finanţarea Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti și la solicitarea Asociaţiei eLiberare.
Foto: Shutterstock
Citește și: Ordine de restricție pentru agresori, indiferent de relația cu victimele. Proiect al Ministerului Justiției