Menținerea unității și stabilității trebuie să fie obiectivul principal al UE, subliniază președintele Klaus Iohanis, prezent la Roma, la aniversarea a 60 de ani de la înființarea UE. Ceremonia a avut loc în aceeași sală din Palatul Campidoglio, unde a avut loc reuniunea acum 60 de ani.
Liderii din 27 de state membre au semnat Declarația de la Roma prin care își reafirmă unitatea. Până la urmă, declarația a fost semnată și de Polonia și Grecia, țări care amenințau că nu vor face acest lucru.
De altfel, Klaus Iohannis a subliniat faptul ca interesele romanilor care traiesc in Marea Britanie vor fi aparate de autoritatile romane, in cadrul discutiilor referitoare la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana:
Declarația de la Roma va fi punctul de plecare pentru viitorul Uniunii, după Brexit. Președintele Consiliului european, Donald Tusk: “Azi în Roma reînnoim alianța unică a țărilor libere inițiată acum 60 de ani de marii noștri predecesori. Atunci, ei nu discutau despre mai multe viteze. Nu au prevăzut IEȘIRILE dar, în ciuda circumstanțelor tragice, și-au pus toată credința în unitatea Europei. Au avut curajul lui Columb, să intre în ape necunoscute și să descopere o lume nouă. Așa că spuneți-mi, de ce să ne pierdem încrederea în scopul unității noastre? Oare pentru că a devenit realitate, ori pentru că suntem plictisiți sau obosiți de ea?”
Donald Tusk a tinut un emotionant: “ Dragi prieteni, m-am născut în urmă cu 60 de ani, așa că am aceeași vârstă cu cea a comunității. Uniunea noastră este o garanție că libertatea, demnitatea, cem si incepndenta nu mai sunt in visele noastre, ci in realitate. Am traiat in spatele Cortinei de fier mai mult de jumatate din viata mea, unde era interzis chiar să visăm despre aceste valori. Dar, dar atunci exista o Europă cu două viteze. De aceea, azi am dreptul să repet adevărul simplu: că nimic in viata noastră nu e garantat pentru totdeauna. Și totuși, am făcut-o. Să distrugi o asemenea lume e foarte simplu.”
Între timp, la Londra, mii de persoane au mărşăluit pe străzi împotriva ieşirii Marii Britanii din UE. Se întâmplă cu 4 zile înainte ca premierul britanic să declanșeze oficial procedura de retragere a Marii Britanii din UE, după ce anul trecut britanicii au votat, prin referendum să plece din blocul comunitar.
Protestatarii şi-au început marşul pro-european cu un minut de linişte în memoria victimelor atentatului de la Londra din această săptămână, în urma căruia 4 oameni au murit, după ce un bărbat a intrat cu maşina în trecătorii de pe podul Westminster. Printre răniți se află și 2 români, o femeie în stare gravă.