Reforma Legilor Justiției trebuie să țină cont de recomandările instituțiilor europene, transmite președintele Klaus Iohannis Parlamentului. Cele trei legi ale Justiției se află în Legislativ, iar de forma finală depind inclusiv ridicarea MCV (eliminarea supravegherii Comisiei Europene) și aderarea la Schengen și OCDE. Legile Justiției au fost modificate masiv de guvernarea PSD în urmă cu 4 ani, fapt ce a dus la proteste masive.
Mai multe organizații profesionale ale magistraților au acuzat fie că proiectele de lege ale Ministerului Justiției reduc independența magistraților, fie că unele articole permit încheierea unor protocoale secrete între instituțiile judiciare și altele din sistemul public.
Președintele Klaus Iohannis a cerut acum Parlamentului, la bilanțul de 20 de ani al DNA, să țină cont de recomandările instituțiilor europene.
„Este nevoie de o legislație clară, coerentă, care să garanteze independența justiției și să creeze mecanismele necesare pentru buna funcționare a Parchetelor în acord cu recomandările organismelor europene”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.
În urma unor decizii ale Curții Constituționale, dar și ca urmare a modificărilor făcute de Parlament în anii trecuți, DNA a rămas fără mai multe competențe. Una dintre ele: să ancheteze magistrați suspecți de corupție.
Procurorul șef al Direcției, Crin Bologa, spune că proiectele Legilor Justiției aflate acum în Parlament sunt acceptabile
„Recăpătăm procedura de a ne selecta procurorii, recăpătăm o procedură de revocare a procurorilor noștri, de asemenea ne păstrăm independența funcțională. Noi am trimis în continuare observații, de exemplu, vechimea necesară unui procuror de a ajunge la Direcția Națională Anticorupție – o vechime care se mărește de la 6 ani și va fi 10 plus 12 ani”, a explicat Crin Bologa.
Sursa foto: Presidency