Cancelarul german Angela Merkel nu se teme că noi ţări vor ieşi din Uniunea Europeană după Brexit, a declarat ea pentru un ziar german, în condiţiile în care liderii blocului comunitar se pregătesc să sărbătorească 60 de ani de unitate, cu câteva zile înainte ca Marea Britanie să activeze Brexit, relatează Reuters.
“Statele membre individuale au, bineînţeles, idei diferite în legătură cu cum să ne modelăm viitorul, dar, în ansamblu, calea înainte este clară : mai multă cooperare”, a subliniat ea.
Din punctul său de vedere, privincipalele domenii de cooperare sunt apărarea, controlul graniţelor externe ale UE, politica economică şi lupta împotriva islamiştilor.
Angela Merkel a dat asigurări că lansarea oficială a Brexit din 29 martie nu va umbri summitul aniversar al UE.
“Munca în următorii ani va merge în ambele direcţii. Pe de o parte, negocierile de ieşire cu Marea Brutanie, iar pe de alta analiza pentru a face UE în 27 de membri pregătită pentru viitor”, a adăugat ea în interviul publicat vineri.
Întrebată dacă negocierile cu Turcia pentru aderarea la UE ar trebui rupte, Merkel a răspuns: “Ar trebui să aşteptăm votul de la referendumul din Turcia şi tot restul”.
Turcia organizează pe 16 aprilie un referendum pentru modificarea Constituţiei în sensul extinderii prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Merkel a insistat că ia în serios raportul legal european care descrie proiectul de modificare a Constituţiei un regres important pentru democraţie. Ankara a respins acest raport.
În ceea ce priveşte relaţiile cu Statele Unite, Merkel s-a concentrat pe relaţiile comerciale şi a mintit că a insistat în cursul vizitei sale la Washington, de săptămâna trecută, asupra amplorii investiţiilor germane în ţara de peste ocean.
“Acordurile comerciale ar trebui să le aducă beneficii ambelor părţi şi trebuie să negociem acest lucru”, a explicat ea. “Acum va trebui să vedem dacă putem reînvia negocierile privind acordul nostru comercial şi de investiţii TTIP”, a adăugat cancelarul.
Oficiali germani au declarat anterior că negocierile pentru TTIP sunt “la gheaţă”, dar ar putea fi reluate, dacă SUA sunt interesate.