Mercur ar putea avea un stras gros de diamante situat la câteva sute de kilometri adâncime, conform unui nou studiu. Descoperirea a fost publicată pe 14 iunie în revista Nature Communications și ar putea ajuta la rezolvarea misterelor legate de compoziția câmpului magnetic al planetei. Yanhao Lin este cercetător la Centrul de Cercetare Avansată pentru Știință și Tehnologie la Presiune Înaltă din Beijing și co-autor al studiului. Acesta a declarat că un conținut extrem de ridicat de carbon al planetei Mercur l-a făcut să-și dea seama că „probabil, ceva special s-a întâmplat în interiorul acesteia”.
Cum s-ar putea forma diamante în planeta Mercur?
Mulți ani de zile cercetătorii au crezut că temperatura și presiunea mantalei erau suficient de ridicate astfel încât carbonul să se transforme în grafit – acesta, fiind mai ușor decât mantaua, ar fi plutit la suprafață. Însă, un studiu din 2019 a sugerat că mantaua planetei Mercur ar putea fi cu 50 de kilometri mai adâncă decât se credea anterior.
Acest lucru ar crește considerabil presiunea și temperatura la granița dintre miez și manta, creând condiții în care carbonul s-ar putea cristaliza în diamant, scrie Live Science.
Ce au făcut cercetătorii pentru a proba ipoteza existenței diamantelor în Mercur?
Pentru a investiga această posibilitate, o echipă de cercetători belgieni și chinezi, printre care și Lin, a preparat un mix chimic care includeau fier, siliciu și carbon.
Se crede că astfel de amestecuri, asemănătoare ca compoziție cu anumite tipuri de meteoriți, imită magma din Mercur. De asemenea, cercetătorii au adăugat cantități variabile de sulfură de fier; ei au presupus că oceanul magmatic conținea mult sulf, deoarece suprafața actuală a planetei Mercur este, de asemenea, bogată în sulf.
Folosind o presă cu mai multe nicovale, echipa a supus amestecurile chimice la presiuni de strivire de 7 gigapascali – de aproximativ 70.000 de ori presiunea atmosferei terestre la nivelul mării – și la temperaturi de până la 1.970 de grade Celsius. Aceste condiții extreme le simulează pe cele din adâncul planetei Mercur.
În plus, cercetătorii au folosit modele computerizate pentru a obține măsurători mai precise ale presiunii și temperaturii la granița dintre miezul și mantaua lui Mercur, pe lângă simularea condițiilor fizice în care grafitul sau diamantul ar fi stabile. Potrivit lui Lin, astfel de modele computerizate ne vorbesc despre structurile fundamentale ale interiorului unei planete.
Ce au descoperit cercetătorii?
Experimentele au arătat că minerale precum olivina s-au format probabil în manta – o constatare care a fost în concordanță cu studiile anterioare. Cu toate acestea, echipa a descoperit, de asemenea, că adăugarea de sulf la preparatul chimic a făcut ca acesta să se solidifice doar la temperaturi mult mai ridicate.
Astfel de condiții sunt mai favorabile pentru formarea diamantelor. Într-adevăr, simulările computerizate ale echipei au arătat că, în aceste condiții revizuite, este posibil ca diamantele să se fi cristalizat atunci când nucleul interior al planetei Mercur s-a solidificat.
Deoarece erau mai puțin dense decât miezul, au plutit apoi până la limita dintre miez și manta. Calculele au arătat, de asemenea, că diamantele, dacă sunt prezente, formează un strat cu o grosime medie de aproximativ 15 kilometri.
Pot fi extrase diamantele din Mercur?
Totuși, extragerea acestor pietre prețioase nu este tocmai fezabilă. Pe lângă temperaturile extreme ale planetei, diamantele se află la o adâncime mult prea mare – aproximativ 485 de kilometri sub suprafață.
Ce rol au ele în Univers?
Dar pietrele prețioase sunt importante dintr-un alt motiv: Ele pot fi responsabile pentru câmpul magnetic al planetei Mercur. Diamantele pot contribui la transferul de căldură între miez și manta, ceea ce ar crea diferențe de temperatură și ar determina fierul lichid să se învârtă, creând astfel un câmp magnetic, a explicat Lin.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Guiness World Records: Inelul cu cele mai multe diamante din lume