Promisiunea a fost făcută de deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al justiției și președintele comisiei care a întocmit proiectele de lege.
”Am luat notă cu satisfacție de faptul că domnul Iordache a răspuns pozitiv și a spus că Parlamentul României va ține cont de recomandări în integralitatea lor”, a explicat MARTIN KUIJER, unul dintre experții care au redactat raportul privind codul Penal și cel de procedură penală, încă nepromulgate. Expertul adaugă că, tehnic, autoritățile române nu au obligație în a respecta întocmai recomandările, dar că instituțiile europene sunt cu siguranță foarte atente la acest aspect.
Astfel, după aproape patru luni în care a analizat legile Justiției și Codurile Penal și de Procedură Penală, Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să o ia de la zero.
Mai concret, să renunțe la schimbările aduse infracțiunilor de abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influență și delapidare în Codul penal. De asemenea, să reconsidere în întregime modificările făcute în Parlament la Codul de procedură penală.
Schimbările cu care a venit Comisia „Iordache”, validate de majoritatea PSD-ALDE cu sprijinul UDMR „slăbesc serios eficienţa în combaterea corupţiei” și în egală măsură „a crimei organizate”, constată Comisia. Parlamentului i se propune să caute o largă susținere în societate înainte de a face schimbări majore și să țină cont de faptul că 60 de articole din Codul de Procedură Penală sunt deja declarate neconstituționale.
”În timpul vizitei în România mai mulți interlocutori ne-au explicat că nu au înțeles rațiunea din spatele acestor amendamente și erau îngrijorați în legătură cu impactul lor, atunci când vor ajunge să fie puse în practică. Dacă toate amendamentele ar intra în vigoare, ar apărea câteva contradicții majore care ar naște nenumărate incertitudini în rândul magistraților. Recomandarea noastră este <<Vă rog să faceți o reevaluare, pentru că vor slăbi sistemul și vor face ca infractorii să rămână nepedepsiți>>”, a mai spus MARTIN KUIJER.
Cât despre legile Justiției, deja intrate în vigoare, experții europeni au apreciat amânarea pensionărilor anticipate timp de un an, dar rămân la părerea că ideea de retragere a magistraților după numai 20 de ani de activitate trebuie, de fapt, anulată complet.
Estimarea Comisiei e aceea că toate cele trei legi „vor avea efecte negative asupra independenței sistemului judiciar și consecinţe negative asupra luptei împotriva corupţiei”.