Membrii unui clan de cămătari care acționau în județele Timiș și Suceava au fost ridicați, în această dimineață, de procurorii DIICOT Timișoara.
17 suspecți vor fi duși la audieri, în fața anchetatorilor. Prejudiciul stabilit în acest caz depășește 3,5 milioane de euro.
Printre cei care vor fi audiați se află și fostul internațional, Ioan Timofte, care ar fi luat bani cu împrumut de la cămătari – transmite corespondentul Europa FM, Dan Turcu.
În total, anchetatorii au descins în 11 locații din Timișoara, una in comuna Dumbrăvița și șase in Suceava.
Din investigații a reieșit faptul că gruparea era condusă de Tuță Martinescu, zis ”Profesorul” și fratele său, Artur.
Aceștia aveau mai mulți intermediari care se ocupau de identificarea și racolarea victimelor – persoane care dețineau clădiri importante în Timișoara și care aveau nevoie de bani.
Procuroii DIICOT spun ca reteaua a functionat timp de aproape 7 ani. Cei care luau bani imprumut erau obligati sa semneze contracte care aveau drept garantii immobile si in care dobanda era inclusa in suma iar termenele de returnare erau foarte scurte astfel incat practice, spun anchetatorii, nu reuseau sa-si achite datoriile.
În cazul in care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgență.
Proprietarii practic nu erau lasati sa-si vanda singuri locuintele, camatarii refuzand sa ridice sechestrul pus asupra locuintei.
S-a ajuns chiar in situatia ca fostii proprietari sa devin chiriasi in fostul lor imobil si sa achite intre 200 si 300 de euro pe luna chirie. Mai mult, inainte de a-I executa silit, camatarii ii amenintau si uneori chiar ii loveau pe datornici. Imprumuturile ajungeau chiar si la 500.000 de euro.
In acest dosar procurorii vorbesc de cel putin 30 de victime.
Suspectii din acest dosar sunt cercetati pentru camătărie, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.