Confidenţialitate

”Mein Kampf” și ”Spectatorul condamnat la moarte” – săptămâna aceasta la Teatrul Național Cluj-Napoca

Marţi, 13 ianuarie, ora 19:00, spectatorii sunt invitați la o nouă reprezentație a spectacolului ‘Mein Kampf’ , de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija, la Sala Mare a Teatrului Național din Cluj.

Din distribuție fac parte actorii Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Sorin Leoveanu, Matei Rotaru, Angelica Nicoară, Romina Merei/Diana Buluga, Patricia Brad, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Cristian Rigman, Alexandra Tarce.

Cea mai faimoasă piesă a lui George Tabori este farsa antinazistă, Mein Kampf, pe care a regizat-o el însuşi, pentru prima oară, la Viena, în anul 1987. Prin teatrul său, Tabori a căutat să încurajeze publicul să râdă de monştrii şi ucigaşii de pe scenă.

Mein Kampf este un exorcism, un uriaş hohot de râs, un cântec de libertate în care autorul, victimă a terorii naziste, tratează oroarea într-o manieră neaşteptată. În azilul de noapte pentru bărbaţi de sub măcelăria doamnei Merschmeyer, Schlomo Herzl, un bătrân evreu vânzător de cărţi, ia sub ocrotirea sa un tânăr lipsit de talent, sosit la Viena pentru a studia la Academia de Arte Frumoase. Tânărul este numit Hitler, personaj palavragiu şi grosolan, paranoic şi vanitos, un nazist în devenire. Schlomo ar fi putut să perceapă pericolul care se apropia, dar el nu vede în tânărul Hitler decât un obişnuit semen al lui.

Miercuri, 14 ianuarie, la STUDIO ‘ART CLUB’ (TN Cluj-Napoca) este programat spectacolul’Spectatorul condamnat la moarte’, de Matei Vişniec.

Din distribuție fac parte Miron Maxim, Cristian Grosu, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Diana Buluga, Alexandra Tarce, Radu Lărgeanu, Matei Rotaru, Ileana Negru, Silvius Iorga.

Spectatorul condamnat la moarte este o parodie amară la adresa justiţiei de tip stalinist. O instanţă neîndurătoare, care nu ţine seama de nevinovăţia celui acuzat, astfel încât orice nevinovat poate deveni victimă, descoperindu-i-se greşeli, acolo unde ele nu există. Astfel, procesul unui criminal ascunde, de fapt, punerea sub judecată a publicului. Spectatorul este vinovat pentru că rămâne impasibil în faţa propunerii regizorului, actorilor şi, în ultimă instanţă, a autorului.

Acest spectacol, care se joacă în spaţiul intim de la ‘Art Club’, îi plasează pe spectatori de jur împrejurul spaţiului de joc. Ca într-o arenă. Sau ca într-o sală de tribunal, dar mai specială, în care auditoriul, pentru a-şi putea urmări reacţiile, este aşezat faţă în faţă, deoarece fiecare dintre cei prezenţi – spectatorii fiind parte din spectacol – poate fi oricând condamnat.

________________________________________________________

Mein Kampf, de George Tabori – marți, 13 ianuarie

traducerea: Alexandru Al. Şahighian

regia: Alexandru Dabija

scenografia: Carmencita Brojboiu

muzica: Ada Milea, Anca Hanu

asistent de regie: Leta Popescu

maestru de lumini: Jenel Moldovan

distribuţia: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Radu Lărgeanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Sorin Leoveanu, Matei Rotaru, Angelica Nicoară, Romina Merei/Diana Buluga, Patricia Brad, Anca Hanu, Ramona Dumitrean, Cristian Rigman, Alexandra Tarce

Recomandare de vârstă 16+

Durata spectacolului: 2 h 30 min. cu o pauză

_______________________________________________________

‘Spectatorul condamnat la moarte’, de Matei Vişniec – miercuri, 14 ianuarie

Regia: Răzvan Mureşan

Scenografia: Tudor Lucanu

La pian: Luiza Ghindă

Distribuţia: Miron Maxim, Cristian Grosu, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Diana Buluga, Alexandra Tarce, Radu Lărgeanu, Matei Rotaru, Ileana Negru, Silvius Iorga

Durata spectacolului : 1 h 40 min.