Confidenţialitate

Medicul Valeriu Gheorghiță: Dacă vrem revenirea la normalitate, fără risc de restricții, vaccinarea este singura soluție

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, spune, la Piața Victoriei, că încep să apară recomandări cu privire la faptul că persoanele imunizate se pot întâlni în grupuri mici, în spații exterioare, fără a mai purta mască de protecție.

”Deja sunt recomandări, atât ale centrului american de control al bolilor, dar și centrul european de control al bolilor, în care se specifică faptul că un grup de persoane care sunt vaccinate cu schemă completă și unde există cel puțin 10-14 zile de la administrarea dozei de rapel, riscul de îmbolnăvire este semnificativ mai mic și bineînțeles că în grupuri mici acele persoane se pot întâlni fără purtarea măștii. Chiar dacă ne vedem în grupuri mici cu persoane care sunt vaccinate și la care pot să participe și persoane nevaccinate dar care au un risc mic sau foarte mic de a dezvolta forme severe de boală, iarăși putem să renunțăm la respectarea anumitor măsuri de prevenție.”

Este prematur să vorbim însă de o astfel de recomandare și în România, explică medicul Valeriu Gheorghiță:

„Este foarte important ca orice măsură să fie adaptată la situația epidemiologică, la tipul tulpinilor virale circulante și, deasemenea, atunci când avem un acces echitabil pentru toată lumea la vaccinare, cred că aceste măsuri pot fi luate în calcul și pot fi implementate, însă, repet, la momentul potrivit și la momentul oportun. Este prematur să vorbim despre aceste situații tocmai pentru că nu vorbim de o situație epidemiologică controlată (…) și încă mai sunt câteva aspecte de îmbunătățit în ceea ce privește accesul persoanelor la vaccinare.”

Eliminarea măsurii de purtare a măștii de protecție depinde doar de numărul de persoane vaccinate, mai spune coordonatorul campaniei de imunizare:

„Se iau în calcul diverse scenarii, vedem ce se întâmplă în Statele Unite, unde persoanele vaccinate pot să renunțe, în spații exterioare, la purtarea măștii. Deci, sunt clar o serie de măsuri care se impun, mai ales când ne apropiem de acel prag al imunității de grup, care se obține, să înțelegem, doar prin vaccinare. ”

Ce este clar până atunci este faptul că o persoană nu va fi condiționată de vaccinare pentru a putea merge la restaurant, adaugă Valeriu Gheorghiță, care explică de ce măsurile de protecție sunt impuse în acest moment:

„Nu cred că vaccinarea va fi o condiție obligatorie, poate să fie una dintre condiții, dar poți să ai un test negativ sau dovada că ai trecut prin infecție sau poți să fie scenarii care iau în calcul rata de incidență. (…) Important este să înțelegem că măsurile restrictive nu modifică starea de receptivitate a unei persoane față de infecție. Atunci când renunțăm complet la măsurile restrictive, o bună parte a populației care a nu a trecut prin boală recent are risc, în urma expunerii, să se infecteze. Prin vaccinare, noi diminuăm acest risc, ca atunci când, inevitabil, te expui la acest virus, să nu mai faci boala și implicit să nu o mai dai. Măsurile restrictive ne ajută să controlăm temporar pandemia, dar dacă vrem să avem o revenire la normalitate durabilă, fără să avem un risc de revenire la restricții, de a avea iarăși spitalele pline, pacienți care își pierd viața, vaccinarea rămâne singura soluție corectă, eficientă, pe termen lung, care ne oferă această șansă tuturor.”