S-a dat startul vaccinării anti-COVID din România, iar coordonatorul acestei campanii, medicul Valeriu Gheorghiță este încrezător că în 6 luni vom scăpa de pandemie.
”Sunt convins că putem să câștigăm această bătălie împotriva pandemiei Covid-19. Dacă lucrurile decurg bine și disponibilitatea vaccinurilor va fi cea de care noi avem nevoie, ar trebui ca în primele șase luni din acest moment să putem asigura imunizarea a circa 60-70% din populație, ceea ce reprezintă nivelul la care consecințele pandemiei sunt mult diminuate și putem pune punct acestui flagel”, a declarat doctorul Gheorghiță.
Medicul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat de ce nu sunt vaccinați, zilele acestea, toți angajații celor 10 spitale spitale, aflate în prima linie în lupta anti-COVID.
”Noi am trimis necesarul de doze, așa cum ne-a venit de la fiecare unitate sanitară. Sunt flacoane multi-doză și, cu siguranță, vor exista pierderi ale acestor doze și irosiri. Această estimare nu trebuie să fie una pur matematică, tot timpul putem suplimenta acest necesar, ținând cont că este această perioadă a anului în care o parte din personal este în concediu iar altă parte este recent trecută prin această infecție iar alții care au trecut prin această infecție au decis să amâne momentul vaccinării. Faptul că vorbim de peste 3.000 de persoane care se vor vaccina în următoarele trei-patru zile, nu înseamnă un refuz al celorlalte persoane ci pur și simplu o amânare a momentului”, a explicat dr. Gheorghiță.
Din 29 decembrie, vor fi vaccinați și medicii din alte spitale care îngrijesc bolnavi de COVID-19.
”Pe 28 decembrie vom primi următoarea tranșă de vaccinuri, vom avea confirmarea în cursul acestei zile. Din data de 29 începe distribuirea vaccinurilor către cele 370 de centre din unitățile medicale din România”, a adăugat dr. Gheorghiță.
România are capacitatea de a identifica noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. El a amintit că vaccinul este eficient împotriva acestei noi mutații descoperite în Marea Britanie și care circulă deja și în alte țări europene.
”Există posibilitatea de secvențiere a genomului viral, atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât și la nivelul Institutului Matei Balș, au fost făcute studii de evaluare tocmai pentru a vedea care este traseul acestui virus. Nu știm (dacă avem această nouă tulpină pe teritoriul României) dar orice este posibil. Din câte știm, vaccinul are un nivel bun de protecție pentru această tulpină”, a spus dr. Gheorghiță.