A crescut numărul de cazuri COVID în rândul copiilor în ultima perioadă. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția, la Europa FM, că și cei mici pot avea simptome de boală de lungă durată, așa numitul long COVID.
Acest lucru se poate întâmpla indiferent dacă la început au avut doar simptome ușoare:
„Persistența particulelor virale în organismul pacientului duce la un răspuns inflamator persistent, adică mai simplu spus continuă să ardă focul în jar și nu mai avem flăcări foarte mari. Acest micro-război la nivel imunologic se poate manifesta prin pierderi de memorie, performațe școlare net mai proaste decât înainte, oboseală, dureri de cap, de mușchi.”
Copiii nu rămân însă contagioși după prima săptămână de boală, a mai spus Mihai Craiu, în emisiunea Deșteptarea:
„Dincolo de o săptămână de boală acută, copiii, chiar dacă mai au simptome și chiar dacă ar putea să mai aibă teste imunologice, nu teste din salivă sau din nas, pozitive, ei nu mai dau altor copii. Deci, din punctul acesta de vedere părinții pot să stea liniștiți dacă se reîntoarce în clasă un copil care a avut Covid și după o săptămămână vine înapoi și el încă își mai trage nasul sau se freacă la ochi sau mai are cine știe ce mici simptome respiratorii.”