Medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie și directorul unui centru de vaccinare din Sadova, județul Dolj, spune, la Piața Victoriei, că și-ar dori ca mai mulți localnici să se înscrie la imunizarea anti-Covid. În acest moment, aproape jumătate din cei vaccinați în centrul pe care îl coordonează sunt din afara localității:
„Merge foarte bine, dar în același timp pot să spun că sunt și dezamăgit. (…) Merge foarte bine pentru că, încă, în centrul de vaccinare avem un aflux de oameni care vor să se vaccineze, pentru că în fiecare zi atingem chiar 96 de persoane vaccinate pentru un singur flux. (…) Supărarea mea cea mare vine vin faptul că, din aceste persoane, doar aproximativ 50% sunt cetățeni ai localității în care îmi desfășor activitatea. Plasarea acestor centre de vaccinare în mediul rural reprezintă o problemă forte mare de echitate. (…) M-aș fi așteptat ca cetățenii localității în care îmi desfășor activitatea să fie un pic mai agresivi cu programarea, adică să își dorească mai mult decât își doresc în acest moment să se vaccineze.”
Cât despre ținta autorităților, de a avea 5 milioane de români imunizați până la începutul verii, medicul spune că, cel puțin teoretic, acest lucru este posibil:
„Dacă e să privim teoretic lucrurile, sigur că se poate. Câtă vreme vaccinurile sunt disponibile, câtă vreme capacitățile de vaccinare în acest moment sunt disponibile. (…) Capacitatea crește în acest moment, putem să ne gândim cu speranță că, dacă vom avea vaccin și dacă oamenii vor dori, putem să atingem ținta respectivă, dar asta e o țintă ideală. (…) dar este foarte posibil să mai întârziem la un moment dat pentru că există și o problemă foarte mare în ceea ce privește reticența la vaccinare.”
Vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie explică la Europa FM și tipologia persoanelor care sunt reticente când vine vorba de vaccinarea anti-Covid:
„Sunt acele persoane care îmi spun că ar dori să se vaccineze, dar mai așteaptă un pic, doresc să mai citească câteva informații, există alte persoane care sigur nu se vaccinează, dar sunt accesibili astfel încât să transmitem informațiile. Există și cea de-a treia categorie, acele persoane care nu vor să discute cu niciun chip despre vaccin, care refuză categoric vaccinarea, nu sunt o categorie importantă dar sunt și foarte vocali și creează în jurul lor ezitare, reticență, lucru care, din punctul meu de vedere, constituie principala problemă în acest moment în România.”
Pentru a veni în sprijinilor lor și pentru a atinge ținta de persoane vaccinate este nevoie de fiecare membru al unei comunități, crede medicul Gindrovel Dumitra:
„Contează foarte mult sfatul pe care noi îl dăm ca medici, contează enorm munca pe care o desfășoară asistenții comunitari, care merg în comunitate, contează fiecare asistentă, fiecare cadru medical care lucrează cu noi și mai contează foarte mult acele persoane care se vaccinează și care pot transmite un semnal de siguranță și de încredere.
Capacitatea de vaccinare nu este nici în acest moment la cât ar trebui să fie, recunoaște medicul, iar pe lângă creșterea acesteia va fi nevoie și de o regândire a campaniei de imunizare:
„Aș spune că într-un procent din 30% față de cât ar trebui să fie. Este clar că luna aceasta primim mai mult vaccin comparativ cu lunile anterioare (…) acest număr de vaccin va crește în luna mai și cu siguranță va exista suficient. M-aș bucura foarte mult ca să participăm acum la o remodelare a acestui sistem de administrare a vaccinurilor, să înțelegem că, pe lângă aceste centre, este nevoie să dezvoltăm acele echipe mobile și trebuiesc formate acele facilități care să vină în întâmpinarea oamenilor.”
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei