Confidenţialitate

Medicul Andreea Moldovan explică de ce se fac atât de puține teste pentru coronavirus | VIDEO

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan a fost invitata ediței de miercuri a emisiunii Piața Victoriei, găzduită de Alice Iacobescu, pentru a discuta despre pandemia de coronavirus și, mai ales, despre testarea pentru SARS-CoV-2 din România.

Nu se fac suficiente teste, a recunoscut medicul, dar acest lucru nu s-ar întâmpla din cauza autorităților:

„Poate să fie acea teamă a oamenilor de a se mai prezenta pentru testare, poate să fie o scădere a interesului față de această testare, am văzut în iunie-iulie că persoanele care nu doreau să se testeze au ajuns să facă acest lucru, poate să fie acea disponibilitate pentru teste rapide, în care oamenii care au simptome și le prelucrează acasa. O parte din populație a trecut prin boală și este procesul de vaccinare care este în derulare și care ne va conduce la obținerea unui milion de doze administrate, ceea ce este foarte mult.”

Chiar dacă s-ar face mai multe teste, Andreea Moldovan spune că va fi greu de făcut o radiografie exactă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din România:

„Cu cât testăm mai mult, cu atât știm o realitate mai palpabilă, dar să testăm atât de mult încât să fie suficient, nu știu dacă vom ajunge noi sau orice altă țară la un moment dat. (…) Deși avem capacitate de testare, deși avem ca un ajutor suplimentar prin existența acestor teste rapide, deși le-am trimis și către școli, nivelul de testare este este relativ scăzut. Mesajul pentru populație este de a avea în continuare grijă, pericolul nu a trecut, este mai atenuat, dar trebuie să fim acolo la prevenție cu cea mai mare grijă.”

Medicul atrage însă atenția că sunt și persoane care se testează acasă cu teste rapide și care, în ciuda unui diagnostic pozitiv, nu contactează autoritățile:

„Cei care fac testarea și nu raportează, amână mult prezentarea la medic și atunci orice eluare a unui diagnostic, orice amânare a acestuia, nu face decât ca, în acele situații când boala se agravează, să se piardă un timp prețios. Este o boală care încă este în derulare, care încă face victime.”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății spune că orice persoană care prezintă o parte dintre simptomele infecției COVID-19 poate merge să se testeze gratuit:

„Simptomele nu trebuie să fie toate prezente pentru a ridica suspiciunea de infecție COVID. (…) În momentul în care apar unele dintre simptome, deja este o indicație pentru testare. La testare nu trebuie să arăți bolnav sau să tușești. (…) Prefer să fie oameni care să nu ne spună în totalitate adevărul și pe care să-i testăm.”

Cât desprea teama oamenilor de a sta în carantină, dacă rezultatul este pozitiv, medicul Andreea Moldovan spune că măsura nu trebuie privită ca pe o pedeapsă:

„Aceste măsuri nu trebuie privite ca o măsură punitivă pentru că ele nu au acest scop, ci trebuie privite ca niște măsuri de protecție a noastră, a tuturor. Ne ajută să limităm circulația virusului, să scădem riscul de infectare, să domolim focarul de infecție.”

Întrebată de Alice Iacobescu ce explicație poate fi găsită în cazul unor localități, cum este Dumbrăvița, care au ieșit din carantină cu un număr mai mare de cazuri față de dinainte de aplicarea aceste măsuri, Andreea Moldovan a răspuns:

„Din câte am văzut, efectele nu sunt atât de matematice ca după două săptămâni să vedem efectele. Odată ce carantina se instituie, rata de infectare nu se oprește în acel moment, mai sunt oameni în incubație, este ca un val care se pornește, dar care are o perioada mai lungă. Tocmai de aceea se instituie carantina, se fac testări în continuare, este un proces fluid, care diferă de la caz la caz.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: