Confidenţialitate

Medicii se tem să prescrie medicamente bolnavilor de cancer, după schimbarea procedurilor

Medicii ar trebui să poată prescrie direct medicamente inovatoare pentru pacienții bolnavi de cancer, cu boli hepatice sau cu alte boli rare.

Este o măsură care a intrat în vigoare de ieri, 1 martie, dată de la care au fost desființate Comisiile de specialitate din cadrul caselor de Sănătate, comisii care avizau prescrierea medicamentelor.

Scopul avizului dat de Comisii era acela de a evita abuzurile medicilor și de a garanta că se justifică prescrierea unui anumit medicament, în condițiile în care valoarea tratamentului prescris poate fi și de câteva zeci de mii de euro.

Atât medicii, cât și pacienții, și-au dorit desființarea Comisiei de avizare, pentru că – deseori – aceasta întârzia avizarea, iar bolnavii așteptau mai bine de o lună de zile.

Odată desființată Comisia, medicii se plâng că nu pot prescrie medicamentele, deoarece protocoalele care le permit acest lucru sunt foarte vagi și nu reglementează în amănunt noul mod de prescriere.

Cezar Irimia, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Oncologice, a explicat la Europa FM că medicii se tem să prescrie medicamentele oncologice, de teamă de a nu greși iar – ulterior – să fie obligați să suporte contravaloarea medicamentelor prescrise.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În opinia lui Cezar Irimia, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Oncologice, soluția ar fi ca prescrierile să fie avizate de un sistem electronic, mai ales pentru sumele foarte mari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.