Confidenţialitate

Medicii de gardă spun că nu mai fac față numărului de pacienți, cei mai mulți veniți cu insuficiențe respiratorii | AUDIO

Un singur medic de gardă la peste 50 de pacienți, se întâmplă la Spitalul de Pediatrie din Ploiești, unde Compartimentul de Primiri Urgențe a fost plin în ultimele 24 de ore.

Mulți copiii au ajuns la spital cu probleme respiratorii cauzate de viroze, a spus la Europa FM, managerul acestui spital, Anca Miu, care susține că medicii nu mai fac față numărului mare de pacienți:

„Au fost 55 pe zi și 70 pe noapte, 125, majoritatea cu probleme respiratorii. Ne așteptam să avem traumatologie mai multă și zilele libere, dar a fost vremea urâtă și copiii au stat mai mult în casă, deci nu am mai avut probleme traumatologice. În schimb, insuficiențe respiratorii foarte foarte multe și forme destul de urâte în perioada de zi, adică 12 ore, de la 8:00 dimineața la 8:00 seara a fost un medic de la 8:00 seara la 8:00 dimineața astăzi a fost un singur medic.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Managerul Spitalul de Pediatrie din Ploiești cere autorităților să înființeze centre de permanență pentru copiii și amintește că Prahova și un alt județ din sudul țării sunt singurele care nu au astfel de centre.

„Sunt niște cabinete medicale unde funcționează prin rotație în perioadele acestea supraaglomerate medici de familie sau medici amatori să acorde consultații, remunerați bineînțeles pentru că aceste centre sunt finanțate de Casa de Asigurări de Sănătate. În Sibiu au patru centre de permanență în oraș.

-Doamna doctor, cine ar trebui să se ocupe de crearea unor astfel de centre și credeți că s-ar găsi medicii care să lucrezi acolo?

Colegiul Medicilor împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate și Consiliul Local, Consiliul Județean și Prefectura. Eu așa văd, o ședință mare de lucru în care să vină toate acestea persoane ce să hotărască. Cine va lucra la aceste spitale este foarte foarte greu de răspuns.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În alte țări din Europa, pacienții care nu au o urgență, dar se prezintă totuși la Unitatea de Primiri Urgențe din spital sunt obligați să achite consultația, amintește doctorul Anca Miu.

Ea spune că în Franța, o mamă care a mers cu copilul la spital pentru că avea febră 39 de grade Celsius a primit acasă o factură de 2000 de euro.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Medicii se plâng de noile vaccinuri anti-Covid. Spun că sunt obligați să nu aibă pierderi mai mari de 50% din numărul de doze, altfel îl plătesc | AUDIO