Confidenţialitate

Medicii de familie, nemulțumiți de noul contract cadru cu CNAS. Cum ar urma să se facă împărțirea banilor | AUDIO

Medicii de familie sunt nemulțumiți că noul contract cadru pe care trebuie să îl semneze cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate prevede sume mai mici pentru plata personalului medical, în funcție de numărul pacienților înscriși pe liste.

Fondurile pe care le primesc cabinetele nu vor fi însă diminuate, dar este o altfel de împărțire a banilor, a explicat la Europa FM,  președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu:

„Cabinetele de medicină de familie sunt în prezent plătite jumătate pentru câți pacienți s-au înscris pe lista medicului de familie și jumătate pentru câte servicii au loc efectiv. Acum, Casa de Asigurări a venit cu o propunere, ca plata pe listă să fie un pic mai puțin de jumătate și să crească un pic plata pentru consultațiile efective. Acea plată pe listă asigură plata salariilor asistentei, de exemplu și a restului personalului, a utilităților. Dacă acea plată scade s-ar putea să nu poți să plătești cheltuielile cabinetului, într-o lună.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raluca Zoițanu spune că mulți medici de familie se gândesc să renunțe la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate:

„În zilele următoare, fiecare coleg va începe să-și facă propriile simulări pe propria listă de  pacienți și va vedea dacă va pierde sau va câștiga bani, în urma acestor schimbări. Sunt unii colegi supărați acum și se gândesc dacă să mai semneze contractul cu Casa de Asigurări, dar aceste reacții apar cam la fiecare modificare a contractului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fondurile acordate medicilor de familie vor reflecta în primul rând volumul de îngrijri medicale pe care le acordă, a spus la Europa FM, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Sănătate, Mihaela Tănase.

”Este adevărat că valoarea punctului acordat per capita scade, însă valoarea punctului pe serviciu va crește foarte mult. În proiectul de contract cadru, sunt propuse introducerea de noi servicii medicale în asistența medicală primară, ceea ce înseamnă o mai bună finanțare per serviciu. Casa Națională urmărește ca prin aceste propuneri fondurile alocate pentru medicina primară să reflecte cât mai fidel volumul de îngrijiri de care beneficiază pacienții înscriși pe listele medicilor de familie. De altfel, simulările realizate de Casa Națională și de unii medici de familie arată că pentru majoritatea scenariilor, veniturile medicilor de familie vor crește”, a spus Mihaela Tănase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, Societatea Națională de Medicina Familiei solicită prelungirea actualului contract cadru până la sfârșitul anului, pentru fi suficient timp de dezbatere și negocieri cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

La 1 iulie , ar urma să intre în vigoare noul contract cadru pe care medicii de familie îl semnează cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Proiectul este, în prezent, în dezbatere publică și prevede între altele, consultații de prevenție pentru adulții asimptomatici de peste 40 de ani și creșterea numărului de consultații la domiciliu acordate de medicul de familie în cazul bolnavilor cronici de la 4 pe an, cum este în prezent, la una pe lună.