Confidenţialitate

Medicii de familie spun că nu le poate fi garantată protecția, când consultă pacienți cu COVID | AUDIO

După șapte luni de la izbucnirea epidemiei de COVID-19 în România, încă sunt probleme la nivel de comunicare între instituțiile statului privind persoanele testate pozitiv cu coronavirus, reclamă medicii de familie.

Aceștia spun că sunt pacienți cărora nu le răspunde nimeni la DSP, drept urmare se duc direct în cabinetele medicilor de familie.

Raluca Zoițanu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, într-o intervenție în emisiunea Deșteptarea: De obicei aflăm după ce pacientul este deja în cabinet, omit să ne spună acest lucru. În acel moment îi mutăm din cabinet în camera de izolare sau îi lăsăm pe ei în cabinet și ieșim noi să ne echipăm. Ar trebui să sunăm la DSP și la 112 și să trimitem pacienții cu ambulanța la spital. Din păcate DSP-ul nu răspunde.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut zilele trecute un apel la populație să nu mai sune la 112 dacă nu au o urgență sau simptome grave ale bolii. Acesta spune că există numere speciale pentru COVID-19. Raed Arafat admite că este nevoie de mai mulți oameni care să răspundă la telefon.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța joi că urmează să fie adoptată o ordonanță de urgență prin care cei cu forme ușoare ale bolii sau fără simptome nu vor mai merge direct la spital, ci vor fi supravegheați de medicii de familie de la distanță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu toate acestea, medicii de familie insistă că nu le poate fi garantată protecția în fața riscului de infectare. Doctorii spun că pot ține legătura cu pacienții doar de la distanță.