Medicii de familie atrag atenția că aglomerația din spitale s-a mutat în cabinetele lor. În acest context, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie recomandă membrilor săi programarea tuturor consultațiilor, pentru a evita blocarea activității, și mutarea în online a tuturor activităților care pot fi făcute de la distanță.
Potrivit contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, medicii pot face 25 de consultații pe zi. În realitate, numărul consultațiilor ajunge și la 60 pe zi. În aceste condiții, multe consultații s-au scurtat sau se fac telefonic. Cel mai mult timp e ocupat de consultațiile cu pacienții COVID sau cei care au simptome.
Doctor Raluca Zoițanu, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie:
„Poate că soluția pentru aceste telefoane, care ne consumă cel mai mult timp, cele legate de Covid, ar fi crearea unui call center la nivelul Ministerului Sănătății sau extinderea, că există un număr al Ministerului Sănătății pentru Covid și popularizarea acelui număr pentru aceste informații generale, de tipul unde mă pot duce să mă testez.”
Recomandări vin și din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Mihaela Tănase, purtător de cuvânt, spune că, în timpul programului, pot fi realizate consultațiile bolnavilor cronici:
„Activități de testare și de monitorizare a pacientului cu Covid pot fi realizate și în afara programului de lucru, ele nu sunt condiționate de programul de lucru declarat. Dacă pentru activitatea de vaccinare medicul constată că are nevoie de un timp suplimentar, peste programul de lucru contractat, atunci acesta poate contracta suplimentar cu Casa de Asigurări un program adițional.”
Zilele trecute, Ministrul Sănătății făcea apel la medicii de familie să se implice mai mult în gestionarea pandemiei. Potrivit acestuia, doar aproximativ 4.000, din totalul de 11.000 de medici de familie, au încheiat contracte pentru testarea COVID-19.
Autor: Liliana Nicolae