Potrivit proiectului privind Contractul cadru pe 2018-2019, pacienții cu dizabilități nu vor mai fi nevoiți să alerge pe drumuri pentru obținerea unor adeverințe.
În plus, medicii de familie vor putea recomanda o serie de analize de depistare a infecţiei cu viruşii hepatitelor cronice B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi.
Proiectul prevede o serie de noutăţi referitoare la creşterea accesului persoanelor asigurate la servicii şi dispozitive medicale.
Astfel, medicii de familie ar putea putea efectua o serie de servicii noi, printre care să completeze şi să elibereze fișe medicale necesare copiilor cu dizabilități pentru încadrarea și reevaluarea în grad de handicap sau pentru încadrarea în muncă a șomerilor beneficiari ai pachetului de bază.
Gravidele cu sarcini de risc sau pacientele diagnosticate precoce cu tumori mamare sau ale colului uterin, vor beneficia de spitalizare de zi în ambulatoriul de specialitate clinic, cu decontare din fondurile spitalului respectiv.
Tot în ambulatoriu, în baza biletului de trimitere valabil 60 de zile, se vor putea acorda consultaţii de îngrijiri paliative de medicii specializati.
S-au introdus noi servicii paletive la domiciliu: de exemplu, pacienții pot beneficia de medic, asistent, psiholog, kinetoterapeut 4 consultaţii/ trimestru/asigurat, dar nu mai mult de două pe lună, la îngrijiri paliative la domiciliu, analize şi investigaţii medicale, dar și medicamente.
Crește valoarea decontată de medicii de familie la CNAS per pacient cu un leu, adică la 5,8 lei.